De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj/Valeriu Butură .- Bucureşti: Meridiane, 1966, 101 p.

Cartea este un volum de prezentare a colecţiilor Muzeului Etnografic din Cluj, la nivelul anilor ’70. Textul este semnat de Valer Butură. Volumul mai conţine fotografii care ilustrează tezaurul etnografic păstrat şi gestionat de muzeu.

Prezentarea colecţiei urmează principiul grupării obiectelor pe cele 6 secţii şi 40 de subsecţii, după categorii funcţionale, tipuri şi variante zonale. Cea mai importantă era considerată secţia ocupaţii, cu subsecţiile ei în care obiectele erau clasate pe domenii de activitate. Dintre produsele meşteşugăreşti, ceramica grupată pe centre de producţie se bucura de o prezentare aparte. Piesele de mobilier şi obiectele de bucătărie erau prezentate pe categorii funcţionale. Secţia de textile şi îmbrăcăminte, cea mai bogată secţie din muzeu, era clasată în cadrul subsecţiilor pe zone etnografice. O secţie aparte o reprezenta cea a obiectelor legate de viaţa spirituală.

Expoziţia de bază, punea în valoare aspecte caracteristice ale culturii populare transilvănene, sectoarele tematice ale acesteia având o succesiune corespunzătoare dezvoltării istorice. Expoziţiile speciale întregeau expoziţia de bază prin prezentarea analitică, succesivă a fenomenelor de cultură, a creaţiilor artistice pe domenii de manifestare ale artei populare.

Era prezentată apoi secţia în aer liber care întregea profilul tematic al expoziţiei şi fondul documentar al muzeului. Secţia cuprindea 21 de exponate, conturând principalele sectoare ale acesteia.

Textul se încheie cu note bibliografice.

Volumul cuprinde un bogat material ilustrativ, numeroase fotografii alb-negru.