De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Pe poteci cu bănuţei de piatră : ghid geologic al zonei Cluj. – Sport-Turism : Bucureşti, 1976

Asociaţie de briozoare Mera
Asociaţie de briozoare Mera

Ghidul geologic a fost întocmit de un colectiv de geologi şi paleontologi de pe lângă Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de Nicolae Mészáros şi Octavian Clichici, în 1976, rămânând însă o carte de valoare şi azi.

Destinat atât iubitorilor de natură şi turism, cât şi geologilor, naturaliştilor şi geografilor, ghidul este scris într-un limbaj accesibil, atrăgător, dar riguros ştiinţific.

În primul capitol este prezentată geologia împrejurimilor oraşului Cluj-Napoca, începând cu descrierea condiţiilor fizico-geografice şi continuând cu prezentarea formaţiunilor geologice, din precambrian până în cuaternar. O serie de aflorimente din această zonă au devenit cunoscute atât în ţară, cât şi peste hotare prin faptul că au servit la descrierea sau denumirea în literatura geologică de specialitate a diferitelor strate sau chiar a aşa numitelor „stratotipuri”, folosite pentru „tipizarea” unor depozite geologice de o anumită vârstă: „stratele de Hoia”, „stratele de Cetate sau de Cetăţuie”, „stratele de Mera”, „stratele de Coruş”, „stratele de Feleac”. De asemenea, din această zonă au fost recoltate şi studiate numeroase resturi fosile ce au fost întâlnite aici pentru prima dată şi descrise ca specii sau subspecii noi. Ulterior aceste fosile au fost găsite sau recunoscute şi în alte părţi ale Transilvaniei sau în locuri mai îndepărtate de ţara noastră. Un capitol al cărţii se ocupă de bogăţiile subsolului zonei împrejurimilor Clujului, dintre care amintim: oolitele feruginoase, nisipurile caolinoase, calcare, marne, sare, tufuri vulcanice etc.

Deosebit de importantă este secţiunea în care sunt descrise principalele itinerare geologice în zona Cluj. Sunt descrise succesiunile din aflorimentele întâlnite pe traseu şi sunt prezentate secţiuni geologice.

Următorul capitol prezintă colecţiile Muzeului de Geologie-Paleontologie şi ale Muzeului de Mineralogie, petrografie şi zăcăminte situate în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai din str. M. Kogălniceanu nr.1. Există apoi un indice de termeni geologici-paleontologici, care se adresează cititorilor mai puţin iniţiaţi în domeniu.

Cartea mai cuprinde rezumate în engleză, franceză, germană şi rusă şi planşe cu principalele fosile găsite în zona Clujului.