De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Publicistica lui Ion Brad: (1929-2019)/ Mihai Cistelican; pref. de Ilie Rad. - Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2021, 426 p. ISBN 978-606-17-1771-2

Cartea lui Mihai Cistelican reprezintă un omagiu adus scriitorului și diplomatului Ion Brad, absolvent al Liceului Greco-Catolic din Blaj și al Universității „Victor Babeș” din Cluj, la Facultatea de Litere. Din alcătuirea acesteia, cititorul este pus în fața unei personalități marcante a culturii românești contemporane, cunoscută cercurilor literare românești, a cărui activitate publicistică se întinde pe aproape șapte decenii.

Structura volumului este una foarte bine articulată, densă, cu numeroase capitole (15 la număr) în care sunt prezentate, la început, aspectele biografice firești, dar mai ales coordonatele activității publicistice prolifice a lui Ion Brad, din anii studenției până în ultima clipă a vieții. Autorul își începe cartea dedicată lui Ion Brad cu un scurt portret de scriitor, după care îi prezintă lunga activitate publicistică, în funcție de etapele parcurse de Ion Brad în calitate de angajat al unor instituții administrative culturale din epoca comunistă sau de diplomat de carieră. Abordările literare diverse, relațiile apropiate cu alți scriitori și profesori universitari și munca de gazetar, în general, sunt discutate în capitolele: Debutul jurnalistic, Colaborarea la alte publicații, Ion Brad în arhivele PMR, PCR și în buletinele informative ale Securității, Activitatea publicistică după 1989, Publicistica privind subiectul Grecia, Vocația epistolară, Ion Brad în interviuri, Descoperirea istoriei naționale sau literare, Ultimul capitol.

Activitatea și funcțiile de redactor-șef sau redactor-șef adjunct la Almanahul literar (1949-1955), Cravata roșie (1956-1958), Luceafărul (1958-1961), Scânteia tineretului (1960-1962), Gazeta literară (1965-1966), dar și calitățile de secretar al Uniunii Scriitorilor din România, deputat în Marea Adunare Națională, membru supleant al CC al PCR, adjunct al șefului Secției de Cultură și Artă a CC al PCR, vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, ambasador al României la Atena, director în Ministerul de Externe, director la Teatrul „C.I. Nottara fac obiectul celui mai consistent capitol al lucrării - Colaborarea la alte publicații. Investigațiile autorului ne relevă și consistenta corespondență a scriitorului Ion Brad cu prietenul său Mircea Zaciu, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj sau apropierea, în ultimii ani, de un alt universitar clujean, Ilie Rad.

Acceptându-și trecutul cu mândrie și cu nostalgia celui încredințat că a lăsat ceva în urma sa în plan literar, publicistic, și nu numai, Ion Brad a continuat să scrie până în ultima clipă a vieții sale, să-și organizeze arhiva personală și să participe, cu câteva interviuri, acordate lui Mihai Cistelican, la scrierea volumului de față.