De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Victor Papilian : eseu monografic/ Mircea Popa. – Cluj-Napoca : Eikon, 2008, 184 p. ISBN 978-973-757-098-7

Cartea este structurată pe opt capitole, în care este analizată personalitatea complexă a lui Victor Papilian şi preocupările acestuia ca om de ştiinţă, dramaturg, nuvelist, romancier, memorialist, meloman şi interpret de muzică.

Primul capitol, Sub semnul lui Aesculap, analizează activitatea primordială a lui Victor Papilian - cea de medic şi profesor de anatomie, dar şi cea de cercetător şi experimentator. Capitolul al 2-lea, Un sistem al artelor frumoase, abordează preocupările lui Victor Papilian în domeniul muzicii (fiind absolvent de Conservator), teatrului şi revistelor literare ale vremii.

În Capitolul al 3-lea, Nuvelistul, sunt prezentate realizările lui Victor Papilian în calitate de prozator fantastic şi sunt analizate nuvelele scrise de acesta. Capitolul al 4-lea, Romancierul, este dedicat analizei romanelor scrise de Victor Papilian, iar Capitolul al 5-lea, Dramaturgul, prezintă piesele de teatru scrise de acesta.

Publicistul este titlul Capitolului al 6-lea, care surprinde activitatea publicistică a lui Victor Papilian: articole în presă, intervenţii, conferinţe, cuvântări la evenimente literare. Capitolul al 7-lea, Scriitorul religios, analizează componenta religioasă a scrierilor lui Victor Papilian.

Volumul se încheie cu un Portret peste timp a lui Victor Papilian, cu o succintă prezentare a rolului jucat de acesta în variile domenii în care a activat.