De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 9 august 2011 07:21 (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:Nicolae Colan_coperta.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''La răscruce de vremi o viaţă de om: Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului: după documente, corespondenţă, însemnări, relatări, impresii'''/Pr.prof.dr. Alexandru Moraru. – Cluj-Napoca : Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, 1989, 631 p.
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Volumul, dedicat memoriei episcopului '''Nicolae Colan''', debutează cu o fotografie-portret a acestuia, cu un ''Cuvânt înainte'' semnat de ÎPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, tradus şi în limba engleză şi cu o ''Mărturisire'' semnată de autor.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+[[Imagine:Episcopul Nicolae Colan - 1936_gray.jpg|thumb|100px|left|]]
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Lucrarea tratează doar o parte a vieţii şi activităţii ierarhului (de la naştere şi până la încheierea păstoririi sale la Cluj, în 1957), cu precădere activitatea de la Cluj.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +Primele trei părţi ale cărţii, împreună cu capitolele lor, în care se analizează viaţa şi activitatea episcopului, au un suport serios în partea a patra, cea a documentelor. Partea I, ''Pe urmele episcopului Nicolae Colan'', prezintă câteva date biografice. Partea a II-a alcătuieşte ''Profilul moral şi intelectual al episcopului Nicolae Colan''. Partea a III-a abordează ''Viaţa eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1936-1957)''.
 + 
 +În partea a IV-a, ''Documente de referinţă biografică'', se remarcă capitolul ''Oameni care l-au cunoscut'', în care diverse personalităţi bisericeşti şi culturale ale vremii fac o caracterizare episcopului Nicolae Colan. Această parte a volumului cuprinde şi un ''Tabel sinoptic'' al documentelor de referinţă biografică, un ''Indice general''.
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea de la data 9 august 2011 07:21

La răscruce de vremi o viaţă de om: Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului: după documente, corespondenţă, însemnări, relatări, impresii/Pr.prof.dr. Alexandru Moraru. – Cluj-Napoca : Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, 1989, 631 p.

Volumul, dedicat memoriei episcopului Nicolae Colan, debutează cu o fotografie-portret a acestuia, cu un Cuvânt înainte semnat de ÎPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, tradus şi în limba engleză şi cu o Mărturisire semnată de autor.

Lucrarea tratează doar o parte a vieţii şi activităţii ierarhului (de la naştere şi până la încheierea păstoririi sale la Cluj, în 1957), cu precădere activitatea de la Cluj.

Primele trei părţi ale cărţii, împreună cu capitolele lor, în care se analizează viaţa şi activitatea episcopului, au un suport serios în partea a patra, cea a documentelor. Partea I, Pe urmele episcopului Nicolae Colan, prezintă câteva date biografice. Partea a II-a alcătuieşte Profilul moral şi intelectual al episcopului Nicolae Colan. Partea a III-a abordează Viaţa eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1936-1957).

În partea a IV-a, Documente de referinţă biografică, se remarcă capitolul Oameni care l-au cunoscut, în care diverse personalităţi bisericeşti şi culturale ale vremii fac o caracterizare episcopului Nicolae Colan. Această parte a volumului cuprinde şi un Tabel sinoptic al documentelor de referinţă biografică, un Indice general.