De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (23 decembrie 2013 12:35) (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:Lucian Blaga necunoscut.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Lucian Blaga necunoscut/Corneliu Blaga'''. – Alba Iulia : Societatea Culturală „Lucian Blaga”, 1993, 112 p.
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Volumul este unul memorialistic, având în centrul său amintiri legate de ''Lucian Blaga''. Autorul, Corneliu Blaga, rudă cu Lucian Blaga, rememorează perioada în care lucrând în Ministerul de Externe, când titular al acestui minister a fost Istrate Micescu, a îndeplinit funcţia de şef de cabinet, apoi director de cabinet, al Subsecretarului de Stat, Lucian Blaga.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Amintirile sunt plasate în contextul vremurilor, al evenimentelor politice pe care diplomatul încearcă să le creioneze, însoţite cu explicaţii de ordin tehnic privind locul şi atribuţiile lui Lucian Blaga în calitate de Subsecretar de Stat în ierarhia diplomatică şi activitatea diplomatică de la Bucureşti. Ceea ce încearcă să surprindă autorul în aceste pagini, dincolo de evenimente şi context, este profilul omului, al omului de cultură care a fost Lucian Blaga. De la factorii care l-au determinat să accepte această demnitate, la modul în care a perceput-o şi a încercat să-i facă faţă, viaţa de zi cu zi a lui Blaga ca demnitar al statului, sunt surprinse cu abilitatea unui fin observator.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +Nu în ultimul rând, autorul face referiri la creaţia lui Blaga, pe care se străduieşte să o urmărescă şi pe marginea cărora încearcă câteva observaţii personale. Memorialistul oferă un portret complex al lui Blaga, cu frământările şi zbaterile sale, cu nemulţumiri şi satisfacţii. Acesta este conturat prin redarea unor aspecte din activitatea de la Minister, probleme cărora Blaga trebuia să le dea soluţii, întâlnirile cu Istrate Micescu şi Goga, dar şi prin confesiuni ale lui Blaga şi observarea acestuia în momente linişte, din timpul unor plimbări în care Corneliu Blaga îl însoţea.
 + 
 +Aşa cum se precizează pe foaia de gardă, textul era un larg capitol dintr-un manuscris „Amintirile şi mărturiile unui diplomat român”, pe care autorul preconiza, în februarie 1993, să-l publice în şase volume.
 + 
 +Exemplarul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, cuprinde o dedicaţie autografă lui Traian Brad, fost director al Bibliotecii, semnată de Ion Mărgineanu, în calitate de preşedinte al Societăţii Culturale „Lucian Blaga” Alba Iulia, societatea editoare a volumului.
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Lucian Blaga necunoscut/Corneliu Blaga. – Alba Iulia : Societatea Culturală „Lucian Blaga”, 1993, 112 p.

Volumul este unul memorialistic, având în centrul său amintiri legate de Lucian Blaga. Autorul, Corneliu Blaga, rudă cu Lucian Blaga, rememorează perioada în care lucrând în Ministerul de Externe, când titular al acestui minister a fost Istrate Micescu, a îndeplinit funcţia de şef de cabinet, apoi director de cabinet, al Subsecretarului de Stat, Lucian Blaga.

Amintirile sunt plasate în contextul vremurilor, al evenimentelor politice pe care diplomatul încearcă să le creioneze, însoţite cu explicaţii de ordin tehnic privind locul şi atribuţiile lui Lucian Blaga în calitate de Subsecretar de Stat în ierarhia diplomatică şi activitatea diplomatică de la Bucureşti. Ceea ce încearcă să surprindă autorul în aceste pagini, dincolo de evenimente şi context, este profilul omului, al omului de cultură care a fost Lucian Blaga. De la factorii care l-au determinat să accepte această demnitate, la modul în care a perceput-o şi a încercat să-i facă faţă, viaţa de zi cu zi a lui Blaga ca demnitar al statului, sunt surprinse cu abilitatea unui fin observator.

Nu în ultimul rând, autorul face referiri la creaţia lui Blaga, pe care se străduieşte să o urmărescă şi pe marginea cărora încearcă câteva observaţii personale. Memorialistul oferă un portret complex al lui Blaga, cu frământările şi zbaterile sale, cu nemulţumiri şi satisfacţii. Acesta este conturat prin redarea unor aspecte din activitatea de la Minister, probleme cărora Blaga trebuia să le dea soluţii, întâlnirile cu Istrate Micescu şi Goga, dar şi prin confesiuni ale lui Blaga şi observarea acestuia în momente linişte, din timpul unor plimbări în care Corneliu Blaga îl însoţea.

Aşa cum se precizează pe foaia de gardă, textul era un larg capitol dintr-un manuscris „Amintirile şi mărturiile unui diplomat român”, pe care autorul preconiza, în februarie 1993, să-l publice în şase volume.

Exemplarul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, cuprinde o dedicaţie autografă lui Traian Brad, fost director al Bibliotecii, semnată de Ion Mărgineanu, în calitate de preşedinte al Societăţii Culturale „Lucian Blaga” Alba Iulia, societatea editoare a volumului.