De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (18 aprilie 2014 05:54) (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:ArhirpiscopulTeofil_Herineanu.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Arhiepiscopul Teofil Herineanu : 100 de ani de la naştere'''/ed. îngrijită şi cuvânt înainte de Pr. Ioan Chirilă. – Cluj-Napoca : Renaşterea, 2009, 200 p. ISBN 978-973-1714-76-9
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Volumul comemorativ se deschide cu '''Binecuvântarea ÎPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului'''.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +'''Cuvântul înainte''' este semnat de Pr. Ioan Chirilă, care rememorează „întâlnirea” cu Arhiepiscopul Teofil Herineanu şi momente ale acesteia.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +O secvenţă biobibliografică, '''Viaţa şi activitatea Arhiepiscopului Teofil Herineanu (1909-1992)''', este semnată de pr.prof.dr. Alexandru Moraru. Pentru început, sunt reconstituite momentele majore din '''Viaţa''' Arhiepiscopului Teofil Herineanu. Născut la 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din judeţul Bistriţa Năsăud, a urmat şcoala primară la Lemniu, liceul la Dej şi Cluj, pentru a se înscrie apoi la Academia Teologică Unită din Cluj-Gherla. Ca preot celibatar a păstorit timp de 17 ani mai multe parohii şi, trecând la Biserica Ortodoxă în anul 1948, a fost ales episcop titular la Eparhia Romanului şi Huşilor. La 19 decembrie 1957, în condiţiile în care Episcopul Nicolae Colan a fost ridicat în treapta de mitropolit al Ardealului, în scaunul eparhial de la Cluj, rămas vacant, a fost ales la 19 decembrie 1957, Episcopul Teofil Herineanu.
 + 
 +În anul 1973, prin ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului la rang de Arhiepiscopie, titularul ei, Episcopul Teofil Herineanu, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop. Activitatea şi preocupările lui Teofil Herineanu, sunt prezentate în paginile intitulate '''Înfăptuirile'''. Primele semnalate sunt cele '''Pe tărâm administrativ-bisericesc''', apoi '''Pe tărâm cultural''', '''Pe tărâm economic''', '''Pe tărâm misionar-social''' şi nu în ultimul rând, '''Pe tărâm ecumenic'''.
 + 
 +Partea a doua a volumului cuprinde o serie de texte '''Inedite: Cuvânt rostit în Catedrala din Cluj-Napoca la 23 iunie 1967, cu prilejul primei vizite pastorale a noului Mitropolit al Ardealului, Dr. Nicolae Mladin; Cuvânt rostit la Arad în 26 august 1973, cu ocazia înscăunării P.S. Dr. Visarion Aştileanu ca Episcop al Aradului, Ienopoliei şi Hălmagiului; Cuvânt rostit în 3 decembrie 1987, cu prilejul festivităţilor organizate la împlinirea a 30 de ani de arhierie la Cluj; Despre minciună (Meditaţie ţinută la Conferinţele preoţeşti din eparhia Romanului şi Huşilor în anul 1956); Scrisoare primită în martie 1956 de la Pr. Bobu Victor; Predica faptelor în viaţa preoţească (Meditaţie ţinută la Conferinţele preoţeşti din eparhia Clujului în luna noiembrie 1959)'''.
 + 
 +Ultima parte conţine o serie de '''Evocări: Arhiepiscopul Teofil Herineanu, model de conduită pentru slujitorii bisericii'''/Dr. Irineu Pop-Bistriţeanul, Episcop-Vicar; '''Arhiepiscopul Teofil Herineanu – părintele nostru'''/Vasile Someşanul, Episcop-Vicar; '''Arhiepiscopul Teofil Herineanu la un secol de la naştere (1909-1992)'''/Pr. Iustin Tira; '''Arhiepiscopul Teofil Herineanu, misionar şi interpret al Evangheliei'''/Pr. Vasile Nemeş; '''Arhiepiscopul Teofil Herineanu aşa cum l-am cunoscut'''/Pr. Teofil Herineanu; '''Amintiri...'''/Prof. Monica Neaga.
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Arhiepiscopul Teofil Herineanu : 100 de ani de la naştere/ed. îngrijită şi cuvânt înainte de Pr. Ioan Chirilă. – Cluj-Napoca : Renaşterea, 2009, 200 p. ISBN 978-973-1714-76-9

Volumul comemorativ se deschide cu Binecuvântarea ÎPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Cuvântul înainte este semnat de Pr. Ioan Chirilă, care rememorează „întâlnirea” cu Arhiepiscopul Teofil Herineanu şi momente ale acesteia.

O secvenţă biobibliografică, Viaţa şi activitatea Arhiepiscopului Teofil Herineanu (1909-1992), este semnată de pr.prof.dr. Alexandru Moraru. Pentru început, sunt reconstituite momentele majore din Viaţa Arhiepiscopului Teofil Herineanu. Născut la 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din judeţul Bistriţa Năsăud, a urmat şcoala primară la Lemniu, liceul la Dej şi Cluj, pentru a se înscrie apoi la Academia Teologică Unită din Cluj-Gherla. Ca preot celibatar a păstorit timp de 17 ani mai multe parohii şi, trecând la Biserica Ortodoxă în anul 1948, a fost ales episcop titular la Eparhia Romanului şi Huşilor. La 19 decembrie 1957, în condiţiile în care Episcopul Nicolae Colan a fost ridicat în treapta de mitropolit al Ardealului, în scaunul eparhial de la Cluj, rămas vacant, a fost ales la 19 decembrie 1957, Episcopul Teofil Herineanu.

În anul 1973, prin ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului la rang de Arhiepiscopie, titularul ei, Episcopul Teofil Herineanu, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop. Activitatea şi preocupările lui Teofil Herineanu, sunt prezentate în paginile intitulate Înfăptuirile. Primele semnalate sunt cele Pe tărâm administrativ-bisericesc, apoi Pe tărâm cultural, Pe tărâm economic, Pe tărâm misionar-social şi nu în ultimul rând, Pe tărâm ecumenic.

Partea a doua a volumului cuprinde o serie de texte Inedite: Cuvânt rostit în Catedrala din Cluj-Napoca la 23 iunie 1967, cu prilejul primei vizite pastorale a noului Mitropolit al Ardealului, Dr. Nicolae Mladin; Cuvânt rostit la Arad în 26 august 1973, cu ocazia înscăunării P.S. Dr. Visarion Aştileanu ca Episcop al Aradului, Ienopoliei şi Hălmagiului; Cuvânt rostit în 3 decembrie 1987, cu prilejul festivităţilor organizate la împlinirea a 30 de ani de arhierie la Cluj; Despre minciună (Meditaţie ţinută la Conferinţele preoţeşti din eparhia Romanului şi Huşilor în anul 1956); Scrisoare primită în martie 1956 de la Pr. Bobu Victor; Predica faptelor în viaţa preoţească (Meditaţie ţinută la Conferinţele preoţeşti din eparhia Clujului în luna noiembrie 1959).

Ultima parte conţine o serie de Evocări: Arhiepiscopul Teofil Herineanu, model de conduită pentru slujitorii bisericii/Dr. Irineu Pop-Bistriţeanul, Episcop-Vicar; Arhiepiscopul Teofil Herineanu – părintele nostru/Vasile Someşanul, Episcop-Vicar; Arhiepiscopul Teofil Herineanu la un secol de la naştere (1909-1992)/Pr. Iustin Tira; Arhiepiscopul Teofil Herineanu, misionar şi interpret al Evangheliei/Pr. Vasile Nemeş; Arhiepiscopul Teofil Herineanu aşa cum l-am cunoscut/Pr. Teofil Herineanu; Amintiri.../Prof. Monica Neaga.