De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (22 aprilie 2014 09:52) (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:Universitatea_Daciei_Superioare.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''La a douăzecea aniversare a Universităţii Daciei Superioare'''/Onisifor Ghibu. – Cluj : Institutul de Arte Grafice “Ardealul”, 1939, 64 p.
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Broşura a apărut cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la preluarea Universităţii din Cluj de către Statul român. Momentul a fost marcat la Universitate. În cadrul şedinţei comemorative, Onisifor Ghibu a susţinut o conferinţă al cărei conţinut a fost publicat în această broşură. Este vorba despre o privire istorică asupra evoluţiei Universităţii, de la 1581, cu detalii mai numeroase privind aspecte diferite ale preluării acesteia la 1919 de Statul român.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+ 
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+Anexele cuprind ''Telegrama adresată Majestăţii Sale Regelui Carol al II-lea cu prilejul momentul comemorativ, Adresa trimisă diferitelor personalităţi invitate la serbarea coemorativă de la 12 mai 1939, Lista persoanelor cari au executat respectiv au contribuit la executarea actului preluării Universităţii din Cluj pe seama Statului român, în ziua de 12 mai 1919 şi Lista rigorozanţilor şi studenţilor repartizaţi pe lângă delegaţii însărcinaţi cu preluarea Facultăţilor, Institutelor şi Clinicilor Universităţii din Cluj pe seama Statului român, la 12 mai 1919''.
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
<br> <br>
-<br>+[[Categorie:Cluj]]
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
- +
-<br> +
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

La a douăzecea aniversare a Universităţii Daciei Superioare/Onisifor Ghibu. – Cluj : Institutul de Arte Grafice “Ardealul”, 1939, 64 p.

Broşura a apărut cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la preluarea Universităţii din Cluj de către Statul român. Momentul a fost marcat la Universitate. În cadrul şedinţei comemorative, Onisifor Ghibu a susţinut o conferinţă al cărei conţinut a fost publicat în această broşură. Este vorba despre o privire istorică asupra evoluţiei Universităţii, de la 1581, cu detalii mai numeroase privind aspecte diferite ale preluării acesteia la 1919 de Statul român.

Anexele cuprind Telegrama adresată Majestăţii Sale Regelui Carol al II-lea cu prilejul momentul comemorativ, Adresa trimisă diferitelor personalităţi invitate la serbarea coemorativă de la 12 mai 1939, Lista persoanelor cari au executat respectiv au contribuit la executarea actului preluării Universităţii din Cluj pe seama Statului român, în ziua de 12 mai 1919 şi Lista rigorozanţilor şi studenţilor repartizaţi pe lângă delegaţii însărcinaţi cu preluarea Facultăţilor, Institutelor şi Clinicilor Universităţii din Cluj pe seama Statului român, la 12 mai 1919.