De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (11 aprilie 2019 12:32) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+__TOC__
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+==Vizita împăratului Francisc I și a soției sale Carolina Augusta la Cluj, prima vizită a unui împărat din familia Habsburg (18-27.08.1817)==
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+În anul 1817, ca urmare a invitaţiei făcute de oraşele transilvănene la 1807, Francisc I a efectuat o călătorie în Transilvania, principalul scop al vizitei imperiale fiind liniștirea populației care se confruntase cu foametea datorită dificultăților economice de după războaiele napoleoniene și a recoltei sărace.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Iniţial, călătoria, stabilită pentru o lună, urma să cuprindă vizitarea oraşelor Bistriţa, Cluj, Sibiu, Caransebeş în Banat. Ulterior, itinerarul s-a dovedit mai complex, cu mai multe opriri la Bistriţa, Năsăud, Cluj, Turda, Aiud, Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Sibiu, Făgăraş, Braşov, apoi zona secuiască, de unde s-a întors la Sibiu, vizitând apoi oraşele Deva, Hunedoara, Orăştie, Făget, de unde a ajuns la Caransebeş şi Lugoj .
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+
-[[Categorie:Bibliografii]]+Venind în Transilvania de la Lemberg, în călătoria sa, monarhul a fost însoţit de împărăteasa Carolina și o suită impresionantă, care cuprindea pe lângă caleaşca regală alte douăsprezece caleşti, urmate de "armata" de lachei şi slugi, la care se adăugau cei mai destoinici ofiţeri imperiali .
-[[Categorie:Biserici]]+Călătoria în Transilvania a durat din 14 august, când a pătruns în Transilvania prin Bucovina şi până la 29 septembrie, când a intrat în Banat.
-[[Categorie:Bulevarde]]+ 
-[[Categorie:Clădiri]]+Cuplul imperial a vizitat Clujul între 18-27 august 1817, prima vizită a unui împărat din familia Habsburg în acest oraș. Cuplul imperial a sosit dinspre Dej și a fost cazat în Palatul Banffy, fiind oaspetele guvernatorului Bánffy György.
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]]+ 
-[[Categorie:Grădini]]+A luat parte la liturghia solemnă cu ocazia zilei Sf. Ștefan, a prezidat ședința Guberniului, a vizitat și spitalul orășenesc. Cu prilejul vizitei la spital al cuplului imperial, împărăteasa a înființat o fundație pentru susținerea sa, iar împăratul i-a alocat o retribuție veșnică în sare, ce a fost onorată regulat până în 1918. Astfel, institutul a fost extins, devenind un spital național susținut de fundație, iar din 1820 – cu acordul împărătesei – a preluat numele de Carolina. La sfârșitul secolului al XIX-lea funcționa deja cu 200 de paturi în șase clădiri separate, când au finalizate noile spitale universitare pavilionare de pe strada Clinicilor. După încheierea vizitei, cuplul imperial a părăsit orașul înspre Turda.
-[[Categorie:Instituţii]]+ 
 +La Cluj, mărturie a vizitei imperiale stă monumentul ridicat în amintirea vizitei (se află în zilele de azi în Piaţa Muzeului), cunoscut ca Obeliscul Carolina, dezvelit la 4 octombrie 1831, de ziua onomastică a împăratului. Cele două basoreliefuri stil Biedermeier, realizate de Josef Klieber din Viena reprezintă două scene din timpul vizitei imperiale: scena intrării în oraș a cuplului imperial prin Poarta centrală respectiv cuplul imperial ieșind pe poarta unei case însoțit de doamna de onoare a împărătesei și de judele orașului, împărăteasa fiind surprinsă oferind pomană în poarta spitalului, unei femei sărace îngenunchiate.
 +Până în anul 1899 Obeliscul s-a aflat în Piața Centrală, în acest an fiind mutat în piața Cetății Vechi, rebotezată Piața Carolina. Memoria împărărtesei era legată de acest loc și prin spitalul orășenesc, care a funcționat în casa de pe colț pe partea opusă claustrului franciscan, într-o clădire timpurie a Mănăstirii Sfânta Elisabeta, mănăstire a maicilor de ordinul al treilea franciscan, desființat în 1787. Spitalul s-a mutat aici doar în anul 1827, iar înainte funcționase într-o casă de pe strada Napoca.
 + 
 +==Bibliografie==
 +#''Cluj-Napoca : Ghid turistic, istoric, cultural''/ Gaal György. – Baraolt - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p.85-88. ISBN 978-973-8995-17-8
 +#''Vizita lui Francisc I în Transilvania (1817) și mitul „bunului împărat” în sensibilitatea colectivă românească''/ Nicolae Teșculă la http://diam.uab.ro/istorie.uab.ro/publicatii/colectia_bcss/bcss_7/23_tescula.pdf, accesta la 11 iulie 2016
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Istoricul oraşului]] [[Categorie:Istoricul oraşului]]
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Cuprins

[modifică] Vizita împăratului Francisc I și a soției sale Carolina Augusta la Cluj, prima vizită a unui împărat din familia Habsburg (18-27.08.1817)

În anul 1817, ca urmare a invitaţiei făcute de oraşele transilvănene la 1807, Francisc I a efectuat o călătorie în Transilvania, principalul scop al vizitei imperiale fiind liniștirea populației care se confruntase cu foametea datorită dificultăților economice de după războaiele napoleoniene și a recoltei sărace.

Iniţial, călătoria, stabilită pentru o lună, urma să cuprindă vizitarea oraşelor Bistriţa, Cluj, Sibiu, Caransebeş în Banat. Ulterior, itinerarul s-a dovedit mai complex, cu mai multe opriri la Bistriţa, Năsăud, Cluj, Turda, Aiud, Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Sibiu, Făgăraş, Braşov, apoi zona secuiască, de unde s-a întors la Sibiu, vizitând apoi oraşele Deva, Hunedoara, Orăştie, Făget, de unde a ajuns la Caransebeş şi Lugoj .

Venind în Transilvania de la Lemberg, în călătoria sa, monarhul a fost însoţit de împărăteasa Carolina și o suită impresionantă, care cuprindea pe lângă caleaşca regală alte douăsprezece caleşti, urmate de "armata" de lachei şi slugi, la care se adăugau cei mai destoinici ofiţeri imperiali . Călătoria în Transilvania a durat din 14 august, când a pătruns în Transilvania prin Bucovina şi până la 29 septembrie, când a intrat în Banat.

Cuplul imperial a vizitat Clujul între 18-27 august 1817, prima vizită a unui împărat din familia Habsburg în acest oraș. Cuplul imperial a sosit dinspre Dej și a fost cazat în Palatul Banffy, fiind oaspetele guvernatorului Bánffy György.

A luat parte la liturghia solemnă cu ocazia zilei Sf. Ștefan, a prezidat ședința Guberniului, a vizitat și spitalul orășenesc. Cu prilejul vizitei la spital al cuplului imperial, împărăteasa a înființat o fundație pentru susținerea sa, iar împăratul i-a alocat o retribuție veșnică în sare, ce a fost onorată regulat până în 1918. Astfel, institutul a fost extins, devenind un spital național susținut de fundație, iar din 1820 – cu acordul împărătesei – a preluat numele de Carolina. La sfârșitul secolului al XIX-lea funcționa deja cu 200 de paturi în șase clădiri separate, când au finalizate noile spitale universitare pavilionare de pe strada Clinicilor. După încheierea vizitei, cuplul imperial a părăsit orașul înspre Turda.

La Cluj, mărturie a vizitei imperiale stă monumentul ridicat în amintirea vizitei (se află în zilele de azi în Piaţa Muzeului), cunoscut ca Obeliscul Carolina, dezvelit la 4 octombrie 1831, de ziua onomastică a împăratului. Cele două basoreliefuri stil Biedermeier, realizate de Josef Klieber din Viena reprezintă două scene din timpul vizitei imperiale: scena intrării în oraș a cuplului imperial prin Poarta centrală respectiv cuplul imperial ieșind pe poarta unei case însoțit de doamna de onoare a împărătesei și de judele orașului, împărăteasa fiind surprinsă oferind pomană în poarta spitalului, unei femei sărace îngenunchiate. Până în anul 1899 Obeliscul s-a aflat în Piața Centrală, în acest an fiind mutat în piața Cetății Vechi, rebotezată Piața Carolina. Memoria împărărtesei era legată de acest loc și prin spitalul orășenesc, care a funcționat în casa de pe colț pe partea opusă claustrului franciscan, într-o clădire timpurie a Mănăstirii Sfânta Elisabeta, mănăstire a maicilor de ordinul al treilea franciscan, desființat în 1787. Spitalul s-a mutat aici doar în anul 1827, iar înainte funcționase într-o casă de pe strada Napoca.

[modifică] Bibliografie

  1. Cluj-Napoca : Ghid turistic, istoric, cultural/ Gaal György. – Baraolt - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p.85-88. ISBN 978-973-8995-17-8
  2. Vizita lui Francisc I în Transilvania (1817) și mitul „bunului împărat” în sensibilitatea colectivă românească/ Nicolae Teșculă la http://diam.uab.ro/istorie.uab.ro/publicatii/colectia_bcss/bcss_7/23_tescula.pdf, accesta la 11 iulie 2016