De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 8 iulie 2021 06:23 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
-<br>+Lucrarea se deschide cu un Cuvânt înainte semnat de autor și un Abreviar, fiind structurată în patru părți.
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Prima parte a lucrării, intitulată Precursorii, tratează activități farmaceutice în Transilvania înainte de 1872.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Partea a doua este intitulată Întemeietorii Școlii de Farmacie din Cluj și tratează aspecte ale învățământului farmaceutic între anii 1872-1919; preluarea Universității ”Ferenc Iozsef” – de limba maghiară de statul român și întemeierea Universității Regeșe Ferdinand I și în cadrul ei a Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj; învățământul farmaceutic la Cluj între anii 1919-1934, cu date bioergografice despre primii profesori ai Facultății de Farmacie din Cluj, activitățile paraprofesionale ale corpului didactic și ale studenților; concentrarea Învățământului de Farmacie la București în anul 1934,; învățământul de Farmacie între anii 1940-1945, respectiv 1946-1948; întemeiereA Institutului de Medicină și Farmacie 1948 și Facultatea de Farmacie după 1948.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
-[[Categorie:Bibliografii]]+În a treia parte a lucrării, intitulată Continuatorii școlii de Farmacie clujene, sunt abordate aspecte ale corpului profesoral cu prezentarea în ordine alfabetică a disciplinelor, respectiv: Biochimia Farmaceutică și laboratorul clinic, Biofizica Farmaceutică. Radiofarmacia, Botanica farmaceutică. Biologia Celulară și Genetică, Chimie Generală și Anorganică, Anatomie și fiziologie Normală și Patologică, Chimia Analitică, Chimie fizică și Analiza instrumentală, Chimie organică, Chimie Farmaceutică, Chimie Terapeutică, Chimie Sanitară – Igiena, Controlul analitic al medicamentelor, Dermatofarmacie-Cosmetologie, Farmacie Clinică, Farmacodinamie-Farmacologie, Farmacognozie și Fitoterapie, Industria Medicamentului și Metodologii Farmaceutice, Istoria Farmaciei, Organizare/Legislație-Management –Marketing, Matematică-Informatică, Plante toxice, Produse Tehnico-Medicale, Microbiologia, Tehnologia Farmaceutică și Biofarmacie,Toxicologie, Patologie clinică și medicamentoasă, Activități complementare (Catedra de limbi moderne, Catedra de științe sociale, Catedra de Educație Fizică). Tot în cadrul acestei părți sunt prezentate Activitățile generale ale corpului didactic precum: Activități didactice și științifice, Laboratorul de analize, servicii și microproducție de medicamente, Farmacia Clinicilor. Sunt incluse în această parte și Activitățile studențești precum: Activități profesionale, Cercurile științifice și asociațiile studențești, Ativități – social-educative, culturale și sportive.
-[[Categorie:Biserici]]+ 
-[[Categorie:Bulevarde]]+Ultima parte a lucrării este intitulată Întemeierea Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și se referă la: Învățământul Farmaceutic din Cluj între anii 1990-2000, cu referiri la Activități ale corpului didactic și Activități studențești. Sub titlul Un alt drum, sunt prezentați farmaciști care au părăsit învățământul farmaceutic și au lucrat în alte domenii, precum învățământul medical, cercetare sau în laboratoare de explorări biochimico – umorale. În continuare sint pagini dedicate Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, precum și Evenimentelor importante românești și străine din domeniul farmaciei petrecute în anii 1800-2000.
-[[Categorie:Clădiri]]+ 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]]+Cartea mai cuprinde o Postfață, Bibliografie selectivă, Cuprins în limba engleză și Indice de nume.
-[[Categorie:Grădini]]+
-[[Categorie:Instituţii]]+
-[[Categorie:Istoricul oraşului]]+
-[[Categorie:Monumente istorice]]+
-[[Categorie:Parcuri]]+
-[[Categorie:Pieţe]]+
-[[Categorie:Personalităţi locale]]+
-[[Categorie:Străzi]]+

Versiunea de la data 8 iulie 2021 06:23

Lucrarea se deschide cu un Cuvânt înainte semnat de autor și un Abreviar, fiind structurată în patru părți.

Prima parte a lucrării, intitulată Precursorii, tratează activități farmaceutice în Transilvania înainte de 1872.

Partea a doua este intitulată Întemeietorii Școlii de Farmacie din Cluj și tratează aspecte ale învățământului farmaceutic între anii 1872-1919; preluarea Universității ”Ferenc Iozsef” – de limba maghiară de statul român și întemeierea Universității Regeșe Ferdinand I și în cadrul ei a Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj; învățământul farmaceutic la Cluj între anii 1919-1934, cu date bioergografice despre primii profesori ai Facultății de Farmacie din Cluj, activitățile paraprofesionale ale corpului didactic și ale studenților; concentrarea Învățământului de Farmacie la București în anul 1934,; învățământul de Farmacie între anii 1940-1945, respectiv 1946-1948; întemeiereA Institutului de Medicină și Farmacie 1948 și Facultatea de Farmacie după 1948.

În a treia parte a lucrării, intitulată Continuatorii școlii de Farmacie clujene, sunt abordate aspecte ale corpului profesoral cu prezentarea în ordine alfabetică a disciplinelor, respectiv: Biochimia Farmaceutică și laboratorul clinic, Biofizica Farmaceutică. Radiofarmacia, Botanica farmaceutică. Biologia Celulară și Genetică, Chimie Generală și Anorganică, Anatomie și fiziologie Normală și Patologică, Chimia Analitică, Chimie fizică și Analiza instrumentală, Chimie organică, Chimie Farmaceutică, Chimie Terapeutică, Chimie Sanitară – Igiena, Controlul analitic al medicamentelor, Dermatofarmacie-Cosmetologie, Farmacie Clinică, Farmacodinamie-Farmacologie, Farmacognozie și Fitoterapie, Industria Medicamentului și Metodologii Farmaceutice, Istoria Farmaciei, Organizare/Legislație-Management –Marketing, Matematică-Informatică, Plante toxice, Produse Tehnico-Medicale, Microbiologia, Tehnologia Farmaceutică și Biofarmacie,Toxicologie, Patologie clinică și medicamentoasă, Activități complementare (Catedra de limbi moderne, Catedra de științe sociale, Catedra de Educație Fizică). Tot în cadrul acestei părți sunt prezentate Activitățile generale ale corpului didactic precum: Activități didactice și științifice, Laboratorul de analize, servicii și microproducție de medicamente, Farmacia Clinicilor. Sunt incluse în această parte și Activitățile studențești precum: Activități profesionale, Cercurile științifice și asociațiile studențești, Ativități – social-educative, culturale și sportive.

Ultima parte a lucrării este intitulată Întemeierea Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și se referă la: Învățământul Farmaceutic din Cluj între anii 1990-2000, cu referiri la Activități ale corpului didactic și Activități studențești. Sub titlul Un alt drum, sunt prezentați farmaciști care au părăsit învățământul farmaceutic și au lucrat în alte domenii, precum învățământul medical, cercetare sau în laboratoare de explorări biochimico – umorale. În continuare sint pagini dedicate Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, precum și Evenimentelor importante românești și străine din domeniul farmaciei petrecute în anii 1800-2000.

Cartea mai cuprinde o Postfață, Bibliografie selectivă, Cuprins în limba engleză și Indice de nume.