De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (8 iulie 2021 10:14) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:img465.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Kolozsvár a századok sodrában : Várostörténeti kronológia = Clujul în vârtejul secolelor : Cronologie istorică a orașului'''/Gaal György . Kolozsvár : Kincses Kolozsvár Egyesület –Kriterion Könyvkiadó, 2016, 338 p. ISBN 978-973-26-1163
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Cartea semnată de Gaal György este o nouă contribuție în domeniul istoriei locale, volumul fiind publicat cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș (civitas), la 19 august 1316, de către Regele Carol Robert de Anjou.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Cu o introducere semnată de Kántor Lajos, prin cercetarea sa, Gaal György reface parcursul istoric al orașului sub forma unei istorii a Clujului în date, începând din anul 106 până în anul 2015. Cronologia este împărțită în capitole, la început pe secole (până la 1500), apoi jumătăți de secole (până la 1800) pe câte un sfert de secol (până la 1900), iar din 1900 pe decenii. Așa cum mărturisește și autorul, sursele consultate au fost diverse, începând din 1920, selecția fiind mai mult din perspectiva maghiară, datele fiind culese din presa maghiară. În cadrul aceluiași an, semnalările au fost ordonate astfel: mai întâi cele care fac referire la anumite zile, luni, pentru ca la final să fie incluse cele cu referire doar la anul respectiv.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +Volumul mai cuprinde un ghid al străzilor cu denumirile actuale și vechi [''Utcanévmutató: A jelenlegi és korábbi utcanevekkel'']. Urmează o listă a prescurtărilor [''Röviditések jegyzéke''], și o listă bibliografică [''Könyvészet'']. Tot la final au fost cuprinse câteva considerații ale autorului privind organizarea și prezentarea cronologiei [''Tájékoztató''], precum și rezumatul în limba română și engleză. În încheiere poate fi consultat un indice de nume [''Névmutató a kronológiához'']. Cartea este ilustrată cu fotografii alb-negru.
 + 
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Kolozsvár a századok sodrában : Várostörténeti kronológia = Clujul în vârtejul secolelor : Cronologie istorică a orașului/Gaal György . Kolozsvár : Kincses Kolozsvár Egyesület –Kriterion Könyvkiadó, 2016, 338 p. ISBN 978-973-26-1163

Cartea semnată de Gaal György este o nouă contribuție în domeniul istoriei locale, volumul fiind publicat cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș (civitas), la 19 august 1316, de către Regele Carol Robert de Anjou.

Cu o introducere semnată de Kántor Lajos, prin cercetarea sa, Gaal György reface parcursul istoric al orașului sub forma unei istorii a Clujului în date, începând din anul 106 până în anul 2015. Cronologia este împărțită în capitole, la început pe secole (până la 1500), apoi jumătăți de secole (până la 1800) pe câte un sfert de secol (până la 1900), iar din 1900 pe decenii. Așa cum mărturisește și autorul, sursele consultate au fost diverse, începând din 1920, selecția fiind mai mult din perspectiva maghiară, datele fiind culese din presa maghiară. În cadrul aceluiași an, semnalările au fost ordonate astfel: mai întâi cele care fac referire la anumite zile, luni, pentru ca la final să fie incluse cele cu referire doar la anul respectiv.

Volumul mai cuprinde un ghid al străzilor cu denumirile actuale și vechi [Utcanévmutató: A jelenlegi és korábbi utcanevekkel]. Urmează o listă a prescurtărilor [Röviditések jegyzéke], și o listă bibliografică [Könyvészet]. Tot la final au fost cuprinse câteva considerații ale autorului privind organizarea și prezentarea cronologiei [Tájékoztató], precum și rezumatul în limba română și engleză. În încheiere poate fi consultat un indice de nume [Névmutató a kronológiához]. Cartea este ilustrată cu fotografii alb-negru.