De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (8 iulie 2021 12:05) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:opera.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Opera Română din Cluj 1919-1999''' : 2 vol. / Octavian Lazăr Cosmia.- Cluj-Napoca: Editura Charmides, 2011, 791 p. ISBN 978-973-7659-46-0
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Dacă primul volum al lucrării tratează perioada cuprinsă între anul 1919 și 1959, cel de-al doilea începe cu stagiunea 1959-1960 și cu o premieră a spectacolului Neamul Șoimăreștilor, inspirat de romanul lui Mihail Sadoveanu. Ca o observație care se impune încă de la început este aceea căcele două volume prezintă în detaliu fiecare stagiune a Operei clujene până în 1999. Pentru fiecare stagiune au fost alese cele mai importante spectacole jucate pe scena lirică clujeană sau pe alte scene ale artiștilor Operei Române din Cluj.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +S-a recurs la o prezentare cronologică și analitică a evenimentelor, dar și a unei frumoase și nostalgice rememorări a marilor acte artistice. Cum era de așteptat, nu lipsesc din numeroasele pagini și marii artiști, scenografi și dirijori, mari spectacole jucate pe scena lirică a Clujului.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +Bogata documentație este însoțită de o galerie întreagă de imagini cu artiști și diverse scene din spectacolele jucate la Cluj sau în alte orașe din țară sau străinătate. La aceasta se adaugă un Index de nume complet, întins pe nu mai puțin de 26 de pagini, ceea ce ilustrează această frumoasă istorie a unei instituții de cultură și de artă de prestigiu din Cluj-Napoca.
 + 
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Opera Română din Cluj 1919-1999 : 2 vol. / Octavian Lazăr Cosmia.- Cluj-Napoca: Editura Charmides, 2011, 791 p. ISBN 978-973-7659-46-0

Dacă primul volum al lucrării tratează perioada cuprinsă între anul 1919 și 1959, cel de-al doilea începe cu stagiunea 1959-1960 și cu o premieră a spectacolului Neamul Șoimăreștilor, inspirat de romanul lui Mihail Sadoveanu. Ca o observație care se impune încă de la început este aceea căcele două volume prezintă în detaliu fiecare stagiune a Operei clujene până în 1999. Pentru fiecare stagiune au fost alese cele mai importante spectacole jucate pe scena lirică clujeană sau pe alte scene ale artiștilor Operei Române din Cluj.

S-a recurs la o prezentare cronologică și analitică a evenimentelor, dar și a unei frumoase și nostalgice rememorări a marilor acte artistice. Cum era de așteptat, nu lipsesc din numeroasele pagini și marii artiști, scenografi și dirijori, mari spectacole jucate pe scena lirică a Clujului.

Bogata documentație este însoțită de o galerie întreagă de imagini cu artiști și diverse scene din spectacolele jucate la Cluj sau în alte orașe din țară sau străinătate. La aceasta se adaugă un Index de nume complet, întins pe nu mai puțin de 26 de pagini, ceea ce ilustrează această frumoasă istorie a unei instituții de cultură și de artă de prestigiu din Cluj-Napoca.