De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (9 iulie 2021 08:24) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: Imagine:img180.jpg '''Scrima din Cluj: album memorial al bicentenarului scrimei din Cluj'''. - Cluj-Napoca: Kriterion, 2019, 226 p. ISBN 978-973-26-1216-3 Cu p...)
 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:img180.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Scrima din Cluj: album memorial al bicentenarului scrimei din Cluj'''. - Cluj-Napoca: Kriterion, 2019, 226 p. ISBN 978-973-26-1216-3
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Cu publicarea acestui volum, autorii doresc popularizarea scrimei ca sport, a cărui tradiție la Cluj coboară pânâ la începuturile secolului al XIX-lea. Apărută sub coordonarea Asociației Prietenilor Scrimei din Cluj, cartea de față reprezintă, totodată, completarea unui volum din 2009 dedicat istoriei scrimei clujene, cu scopul de a servi cititorilor o imagine de ansamblu asupra acestui sport, considerat multă vreme un sport elitist.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+ 
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+Capitolele ''Scrimerii clujeni și maeștrii acestora în perioada 1818-1971'', ''Rezultatele internaționale remarcabile și decorațiile primite de scrimerii din Cluj în perioada de glorie (1945-1975)'', ''Istoria scrimei din Cluj în perioada 1972-2018'', oglindesc evoluția sportului cu floreta și performanțele sportivilor clujeni în cadrul competițiilor internaționale, sub culorile naționale. Alte capitole, precum ''Educarea generațiilor viitoare în perioada 1950-1962'', ''Amintiri, întâmplări plăcute și neplăcute din anii trecuți'' sau ''Sălile de antrenament și de concurs folosite de scrimerii clujeni de-a lungul celor două secole'' scot în evidență și alte aspecte legate de acest sport, cum ar fi cele de organizare sau de participare la unele competiții, de antrenament și de logistică.
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+ 
 +Cum e și firesc la un album sportiv, informația este completată de numeroase imagini de arhivă cu locuri în care s-au desfășurat, de-a lungul timpului, competiții de scrimă sau care au servit ca spații de antrenament. De asemenea, numeroasele portrete ale unor sportivi și fotografiile de grup sunt o ilustrare a nivelului înalt de pregătire și de performanță a scrimerilor clujeni, în cele două sute de ani de manifestare sportivă la Cluj. Iar pentru cei care doresc să-i cunoască pe acești sportivi și performeri clujeni, volumul prezintă, la final o Listă a scrimerilor clujeni între 1818-2018, o situație cu Sălile de antrenament și de concurs folosite de scrimerii clujeni, precum și o Terminologie specifică scrimei.
<br> <br>
-<br>+[[Categorie:Cluj]]
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
- +
-<br> +
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Scrima din Cluj: album memorial al bicentenarului scrimei din Cluj. - Cluj-Napoca: Kriterion, 2019, 226 p. ISBN 978-973-26-1216-3

Cu publicarea acestui volum, autorii doresc popularizarea scrimei ca sport, a cărui tradiție la Cluj coboară pânâ la începuturile secolului al XIX-lea. Apărută sub coordonarea Asociației Prietenilor Scrimei din Cluj, cartea de față reprezintă, totodată, completarea unui volum din 2009 dedicat istoriei scrimei clujene, cu scopul de a servi cititorilor o imagine de ansamblu asupra acestui sport, considerat multă vreme un sport elitist.

Capitolele Scrimerii clujeni și maeștrii acestora în perioada 1818-1971, Rezultatele internaționale remarcabile și decorațiile primite de scrimerii din Cluj în perioada de glorie (1945-1975), Istoria scrimei din Cluj în perioada 1972-2018, oglindesc evoluția sportului cu floreta și performanțele sportivilor clujeni în cadrul competițiilor internaționale, sub culorile naționale. Alte capitole, precum Educarea generațiilor viitoare în perioada 1950-1962, Amintiri, întâmplări plăcute și neplăcute din anii trecuți sau Sălile de antrenament și de concurs folosite de scrimerii clujeni de-a lungul celor două secole scot în evidență și alte aspecte legate de acest sport, cum ar fi cele de organizare sau de participare la unele competiții, de antrenament și de logistică.

Cum e și firesc la un album sportiv, informația este completată de numeroase imagini de arhivă cu locuri în care s-au desfășurat, de-a lungul timpului, competiții de scrimă sau care au servit ca spații de antrenament. De asemenea, numeroasele portrete ale unor sportivi și fotografiile de grup sunt o ilustrare a nivelului înalt de pregătire și de performanță a scrimerilor clujeni, în cele două sute de ani de manifestare sportivă la Cluj. Iar pentru cei care doresc să-i cunoască pe acești sportivi și performeri clujeni, volumul prezintă, la final o Listă a scrimerilor clujeni între 1818-2018, o situație cu Sălile de antrenament și de concurs folosite de scrimerii clujeni, precum și o Terminologie specifică scrimei.