De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (9 iulie 2021 08:40) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: Imagine:img.182.jpg '''Amurgul Daciei: o incursiune în viața editorială românească a ultimilor cincizeci de ani, ilustrată, în special, prin viața și ac...)
 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:img.182.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Amurgul Daciei: o incursiune în viața editorială românească a ultimilor cincizeci de ani, ilustrată, în special, prin viața și activitatea editurii Dacia din Cluj-Napoca''' / Adrian Grănescu. - Florești: Limes, 2020, 481 p. ISBN 978-606-799-431-5
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+ 
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+Lucrarea lui Adrian Grănescu se dorește a fi, așa cum singur o spune, un „omagiu adus editorilor români, în general și celor clujeni, adevărați prieteni, în special”. Fost redactor al editurii Dacia din Cluj-Napoca, autorul realizează, prin această carte, o datorie a sa față de universul cărților, rescriind mica istorie a uneia dintre cele mai cunoscute edituri clujene din ultima jumătate de secol, făcând apel la memoria foștilor colegi, la imagini de arhivă, dar și la documente. Demersul său este îndreptat spre cititorii clujeni, cei cărora le sunt adresate cărțile.
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+ 
 +Addenda din acest volum cuprinde mai multe interviuri cu redactori ai editurii și cu scriitori clujeni, ale căror creații literare au văzut lumina tiparului la această editură, printre aceștia regăsindu-se Mircea Tomuș, Ion Brad, Mircea Popa, Tudor Cătineanu, Viorel Cacoveanu, Vasile George Dâncu, Laszlo Alexandru, Liviu Zăpârțan, Felicia Schlezak, Mircea Petean.
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga, 
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care 
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre 
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs. 
<br> <br>
-<br>+[[Categorie:Cluj]]
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
- +
-<br> +
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Amurgul Daciei: o incursiune în viața editorială românească a ultimilor cincizeci de ani, ilustrată, în special, prin viața și activitatea editurii Dacia din Cluj-Napoca / Adrian Grănescu. - Florești: Limes, 2020, 481 p. ISBN 978-606-799-431-5

Lucrarea lui Adrian Grănescu se dorește a fi, așa cum singur o spune, un „omagiu adus editorilor români, în general și celor clujeni, adevărați prieteni, în special”. Fost redactor al editurii Dacia din Cluj-Napoca, autorul realizează, prin această carte, o datorie a sa față de universul cărților, rescriind mica istorie a uneia dintre cele mai cunoscute edituri clujene din ultima jumătate de secol, făcând apel la memoria foștilor colegi, la imagini de arhivă, dar și la documente. Demersul său este îndreptat spre cititorii clujeni, cei cărora le sunt adresate cărțile.

Addenda din acest volum cuprinde mai multe interviuri cu redactori ai editurii și cu scriitori clujeni, ale căror creații literare au văzut lumina tiparului la această editură, printre aceștia regăsindu-se Mircea Tomuș, Ion Brad, Mircea Popa, Tudor Cătineanu, Viorel Cacoveanu, Vasile George Dâncu, Laszlo Alexandru, Liviu Zăpârțan, Felicia Schlezak, Mircea Petean.