De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 5 iulie 2021 13:45 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (23 mai 2023 05:42) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: __TOC__ ==Regele Carol al II-lea și Regina Maria la Cluj, cu prilejul serbărilor jubiliare ale Universității== Însoțit de Regina Maria, Regele Carol al II-lea a sosit la Cluj ...)
 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+__TOC__
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+==Regele Carol al II-lea și Regina Maria la Cluj, cu prilejul serbărilor jubiliare ale Universității==
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Însoțit de Regina Maria, Regele Carol al II-lea a sosit la Cluj pentru a participa la serbările jubiliare ale Universității, cu ocazia împlinirii unui deceniu de activitate. Regina Maria s-a aflat pentru ultima dată în orașul de pe Someș.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [https://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +La 20 octombrie, înalții oaspeți au participat la solemnitatea din Aula Universității. Regele, întâmpinat de rectorul Emil Racoviță, a ținut un discurs. Tot cu ocazia acestei vizite, Regina Maria a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității clujene. După ceremonie, rectoratul a organizat o masă festivă în sălile Cercului militar din localitate, unde rectorul Emil Racoviță și suveranul au susținut câte un toast.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
-[[Categorie:Bibliografii]]+Festivitățile jubiliare au continuat, în aceeași zi, cu o manifestare sportivă și un banchet oferit seara de Directoratul Ministerial al Transilvaniei și s-au încheiat cu reprezentația de gală de la Operă, cu opera ''Năpasta'' de Sabin Drăgoi.
-[[Categorie:Biserici]]+ 
-[[Categorie:Bulevarde]]+A doua zi, regele a deschis oficial anul universitar 1930/1931, în Aula Universității. Programul zilei a mai cuprins o masă câmpenească organizată în Grădina Botanică, inaugurarea pinacotecii Cioflec, vizita la Biblioteca Universitară și Muzeul Etnografic. Seara, familia regală a plecat spre București.
-[[Categorie:Clădiri]]+ 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]]+==Bibliografie==
-[[Categorie:Grădini]]+# ''Viața universitară clujeană interbelică''/Stelian Neagoe, vol.1, Cluj-Napoca, Dacia, 1980, p. 246-248.
-[[Categorie:Instituţii]]+# ''Clujul și regii României"/Bogdan Stanciu, la http://transilvaniareporter.ro/esential/clujul-si-regii-romaniei/, accesat la 2 nov. 2018
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Istoricul oraşului]] [[Categorie:Istoricul oraşului]]
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Cuprins

[modifică] Regele Carol al II-lea și Regina Maria la Cluj, cu prilejul serbărilor jubiliare ale Universității

Însoțit de Regina Maria, Regele Carol al II-lea a sosit la Cluj pentru a participa la serbările jubiliare ale Universității, cu ocazia împlinirii unui deceniu de activitate. Regina Maria s-a aflat pentru ultima dată în orașul de pe Someș.

La 20 octombrie, înalții oaspeți au participat la solemnitatea din Aula Universității. Regele, întâmpinat de rectorul Emil Racoviță, a ținut un discurs. Tot cu ocazia acestei vizite, Regina Maria a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității clujene. După ceremonie, rectoratul a organizat o masă festivă în sălile Cercului militar din localitate, unde rectorul Emil Racoviță și suveranul au susținut câte un toast.

Festivitățile jubiliare au continuat, în aceeași zi, cu o manifestare sportivă și un banchet oferit seara de Directoratul Ministerial al Transilvaniei și s-au încheiat cu reprezentația de gală de la Operă, cu opera Năpasta de Sabin Drăgoi.

A doua zi, regele a deschis oficial anul universitar 1930/1931, în Aula Universității. Programul zilei a mai cuprins o masă câmpenească organizată în Grădina Botanică, inaugurarea pinacotecii Cioflec, vizita la Biblioteca Universitară și Muzeul Etnografic. Seara, familia regală a plecat spre București.

[modifică] Bibliografie

  1. Viața universitară clujeană interbelică/Stelian Neagoe, vol.1, Cluj-Napoca, Dacia, 1980, p. 246-248.
  2. Clujul și regii României"/Bogdan Stanciu, la http://transilvaniareporter.ro/esential/clujul-si-regii-romaniei/, accesat la 2 nov. 2018