De la Memorie şi cunoaştere locală
Cuprins |
Istoria clădirii
În fața impunătoarei biserici Sf. Mihail din Piața Unirii din Cluj-Napoca, pe latura vestică a acestei piețe publice, la capătul dinspre str. Memorandumului, se află unul dintre cele mai vechi edificii civile în stil gotic din oraș, casa parohială catolică. Dovadă a rolului acestei clădiri pentru viața religioasă a comunității maghiare din Cluj este și faptul că întreg șirul de case de pe acea latură a purtat numele de Șirul parohiei.
Ea este rezultatul contopirii a trei case, cea mai veche fiind ridicată la mijlocul secolului al XV-lea. Cel care a construit casa parohială a fost preotul paroh al bisericii Sf. Mihail, Gregorius Sleunig, al cărui blazon reprezentând un leu legat de un bastion al cetăţii, precum și inițialele G.S. de deasupra porții originale cu arc în formă de mâner de coș amintesc de existența sa ca paroh al bisericii din piață. În acestă casă a locuit şi fondatorul Confesiunii Unitariene, Ferenc David, iar după o nouă extindere, la 1693, aici a funcţionat Colegiul Unitarian. În prezent clădiriea deservește o şcoală precum și colecția sculptorului Szervatiusz Jeno.
Detalii arhitecturale
Detaliile începerii construcției, la 1450 și apoi la 1477, prin extindere, erau păstrate în trecut sub o placă comemorativă cu caractere gotice abațiale; astăzi această placă poate fi văzută pe peretele de deasupra scării care urcă la oficiul parohial de la etaj. Casa orășenească cu patru ferestre și cu o poartă mare pe care se află scris anul 1799 a fost inclusă în fațada unitară de astăzi abia din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Deasupra acestei porți se află un relief oval reprezentându-l pe Sf. Mihail Arhanghelul în ținută de cavaler în armură, învingându-i pe îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. O altă placă comemorativă se află între două ferestre de la etaj, datând din 1773, realizată în stil baroc, păstrând memoria vizitei lui Iosif al II-lea din luna iunie a aceluiași an prin Cluj, unde a fost oaspetele parohului Mihály Benkő. Pe placă se poate vedea și un înger suflând în trâmbiță susținând portretul în relief al împăratului austriac, înconjurat de frunze, având deasupra coroana imperială, iar dedesubt o panglică cu inscripția VIRTUTE ET EXEMPLO.
Bibliografie
- Așezăminte istorice de patrimoniu din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca, Leonard Horvath, Elena Stanciu (eds.). - Cluj-Napoca: Editura Napoca Star, 2011, p. 52-53. ISBN 978-973-647-789-8;
- Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal. - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p. 46, ISBN 978-973-8995-17-8;
- http://www.cniptcluj.ro/obiectiv / consultat la 4 iunie 2019;