De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 25 iunie 2018 11:14; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Date biografice

n. 1887, Chinteni, jud. Cluj – d. 12 ian. 1941, Cluj. Jurist.

Studiile liceale le-a urmat la Liceul piarist din Cluj, apoi la Liceul din Bistrița și la cel din Blaj, unde și-a luat bacalaureatul în 1896. În 1897 s-a înscris la Facultatea de drept din Cluj. A urmat câte un semestru la Universitatea din Budapesta și Viena, activând în cadrul Societății Petru Maior (Budapesta) și România Jună (Viena). În anul 1903 și-a susținut doctoratul în drept. A urmat o specializare, timp de doi ani, la Paris, cu o bursă acordată de Societatea Transilvania din București.

Revenit în țară în 1905, și-a început stagiul la biroul Dr. Lemeny Liviu din Sibiu, continuat cu trei ani de stagiu la biroul avocatului Dr. Aurel Isac din Cluj. În anul 1908, și-a luat diploma de avocat la Târgu Mureș și în același an s-a înscris în Baroul din Cluj. Și-a mutat biroul la Iara, dar la izbucnirea războiului, a revenit la Cluj.

A activat ca avocat pentru apărarea intereselor moților. De asemenea, a mai fost avocat în renumite procese penale precum cele ale asasinilor Mittellman, Reinitz, Bobota, Vulpeanu și Somogyi, precum și în procesul directorilor de bancă din Berlin, Schultze și Misnaevsky.

În 1905, la Sibiu, s-a implicat în organizarea serbărilor Astrei, scoțând cu acest prilej un ziar dedicat evenimentului, Cronica Sibiului. A fost ales în 1910 membru în Congregația comitatensă a județului Cluj, acționând pe tărâm național-politic. A fost membru activ al Despărțământului Cluj al ASTREI.

În timpul primului război mondial a fost apărător al românilor implicați în procesele din fața Curții marțiale: Elie Dăianu, dr. Spiridon Botta și a celor 15 intelectuali acuzați de spionaj. Pentru atitudinea sa i s-a retras dreptul de apărător și a fost chemat sub arme.

În toamna anului 1918, a revenit la Cluj contribuind la organizarea apărării armate a Consiliului Național Român. A fost trimis în misiune la Iași, în legătură cu intrarea armatei române în Ardeal și ca delegat la Arad, în 8 noiembrie 1918, apărându-l pe Amos Frâncu în fața Consiliului Național Român Central, dar fără succes. A fost delegat al Cercului electoral II Cluj la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

După introducerea administrației românești în Cluj, a fost numit consilier la primăria orașului, la secția edilitară.

În plan politic, a fost membru al Partidului Național Român, apoi al Partidului Național Liberal și, în cele din urmă, al Gărzii de Fier, deținând președinția organizației județene a acesteia. În 1919 devenit deputat de Gilău din partea Partidului Național Român.

A fost editor al ziarului Glasul libertății din Cluj, apoi al revistei clujene Coasa.

Bibliografie

  1. Avocații clujeni delegați la Marea Adunare Națională din 1918 de la Alba Iulia, la https://www.clujust.ro/istorie-avocatii-clujeni-delegati-la-marea-adunare-nationala-din-1918-de-la-alba-iulia/, accesat la 29 sept. 2017.
  2. Clujeni ai secolului 20 : dicţionar esenţial. - Cluj-Napoca : Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2000, p.131. ISBN 974-686-102-3
  3. Clujenii și Marea Unire/Daniela Comșa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude. – Cluj-Napoca, 1998, p.51-52. ISBN 973-0-00724-1
  4. Ioan Giurgiu, la https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Giurgiu, accesat la 29 sept. 2017.