De la Memorie şi cunoaştere locală
Cuprins |
Istorie
Tăind dreptunghiul urbanistic aproape perfect delimitat la cele două capete de Piața Unirii și Piața Avram Iancu, și pe lateral de bulevardele 21 Decembrie 1989 și Eroilor, strada Iuliu Maniu este una dintre cele mai vechi străzi din partea de est a vechiului oraș medieval Cluj. Prima mențiune a străzii apare prin 1453 sub numele de Fazekas (Olarilor), după numele breslei care activa în acea zonă de oraș și a turnului de la capătul străzii, în 1482 fiind menționată și sub nume german, ca Kirchengasse (str. Bisericii). Cel mai probabil acest nume venea de la biserica catolică din Piața Mare (Biserica Sf. Mihail de astăzi), deși strada nu ajungea încă la piață. Abia după inaugurarea celor două clădiri ale Statusului Romano-Catolic, la 1898, strada va avea deschidere și spre piața centrală a orașului. De la fatadele aproape identice ale celor două clădiri de locuințe, dispuse de-o parte și de alta, strada a fost numită, popular, Strada în oglindă. În perioada interbelică, ea va primi numele marelui om politic Iuliu Maniu, dar va primi o nouă denumire după 1945, cea de 6 Martie, în cinstea instaurării guvernului dr. Petru Groza, primul guvern al regimului comunist. După căderea regimului comunist, această stradă îngustă, dar foarte circulată, reprimește numele lui Iuliu Maniu.
Clădiri monument, instituții
Între cădirile reprezentative, putem menționa clădirea cu un etaj și cu nouă axe, cu un mare portal de acces, dispus pe mijloc, care a aparținut mai multor familii aristocratice din Cluj. Astăzi, după o restaurare recentă, clădirea adăpostește un cunoscut restaurant, sub numele de Casa Boema. Cele mai impozante și frumoase sunt, însă, Casele Statusului Romano-Catolic, de pe capătul vestic al străzii, către Piața Unirii. Opere ale arhitectului budapestan Alpár Ignác şi ale constructorului Hauszmann es Társa, inaugurate în 1899, aceste edificii erau considerate cele mai moderne clădiri de locuinţe, la acea vreme, din Cluj.Bibliografie
- Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal.- Cluj-Napoca: Editura Tortoma-Asociaţia Kolozsvar Társaság, 2014, p. 221-223. ISBN 978-973-8995-17-8.
- Călăuza orașului Cluj / Petru Borteș. - Cluj: Tipografia Națională S.A. Cluj, s.a., p. 11.