De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 6 ianuarie 2022 11:14; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] 1 aprilie 1932 – Înființarea Aeroportului Civil Cluj

Primele demersuri pentru înființarea unui aeroport clujean datează în 15 decembrie 1917. Atunci, în satul Someșeni, la 8 km de centrul Clujului, a luat ființă primul aeroport clujean, pe terenul căruia, după Primul Război Mondial a luat ființă Aerodromul Militar Român, Someșeni-Cluj, pe care își desfășura activitatea Grupul 2 aviație informație.

În anul 1920, s-a înființat aviația civilă, iar în 1928 Ministerul de Război a înființat Serviciul Național de Navigație Aeriană urmărindu-se și deschiderea unei linii de transport aerian de pasageri între București și Cluj, care ar fi urmat a fi deservită de avioane de tip „Farman – Goliath”, bimotoare cu 10 locuri.

Poziționarea strategică, dezvoltarea economică a Clujului și interesele politice au dus la dezvoltarea transportului aerian în regiune. Astfel, la 1 aprilie 1932, vechiul aeroport militar de la Someșeni a devenit Aeroport Civil, din ordinul Ministerului Industriei și Comerțului din România.

În ce privește începuturile, din perioada interbelică s-au consemnat demersuri de extindere și diversificare a activității aeroportului civil. Din luna aprilie a anului 1932, au fost operate primele zboruri destinate transportului de pasageri, pe ruta Cluj-București, iar un an mai târziu s-a deschis cursa aeriană București-Cluj deservită de către compania L.A.R.E.S. – Liniile Aeriene Române de Stat, cu avioane de tip Junkers 13, cu o capacitate de 5 locuri.

Un an mai târziu, aeroportul clujean a fost declarat Aeroport Vamal Internațional. Primele zboruri internaționale au fost operate de compania C.S.A. Czech Airlines, pe ruta Praga-Cluj-București, începând cu 11 septembrie 1933. Transportul se realiza cu avioane Avia Foker, de 8 locuri. La 15 noiembrie 1935 s-au deschis noi rute: Moscova-Cluj-Praga, deservită de compania sovietică Aeroflot cu avioane bimotoare MCDonnell Douglas DC-2, cu 14 locuri, iar pe rutele Cluj-Satu Mare, Cernăuți-Cluj-Arad, cu avioane Lockheed Electra de 10 locuri și Dragon Rapid de 5 locuri. Un an mai târziu, Societatea Anonimă Română de Transport Aerian (S.A.R.T.A.) a deschis linia aeriană București-Cluj-Ujgorod-Piestany-Praga.

În cursul anului 1933 a început angajarea de personal pentru deservirea liniilor aeriene și transportul de călători din oraș la aeroport. În anul 1934 existau 6 angajați, numărul lor crescând la 16 în 1939.

[modifică] Bibliografie

  1. Aeroportul Cluj/Laurențiu Buzenchi, în Aviația clujeană/coord. Laurențiu Buzenchi. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2019, p.51-53.
  2. Istoria Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj/Anamaria Nemeti, Patricia Neamțiu, în Aviația clujeană/coord. Laurențiu Buzenchi. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2019, p. 56-58.