De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Date biografice

Născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți originari din Bucovina, Florin Piersic este un mare actor de teatru și film, a cărui activitate artistică s-a desfășurat pe mai bine de jumătate de secol

Şi-a început studiile la Cluj, unde a absolvit liceul în 1953, remarcându-se deja prin talentul său interpretativ în cadrul serbărilor şcolare. Dorind, iniţial, să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară, optează, totuşi, pentru actorie şi urmează, între 1953 și 1957, cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. De la absolvire şi până în prezent, Florin Piersic şi-a construit o carieră de excepţie.

Florin Piersic a fost actor al Teatrului Naţional din Bucureşti şi, pentru o perioadă scurtă de timp (1958-1959), al Teatrului Municipal din Piatra Neamţ. Repertoriul său teatral este impresionant, cuprinzând roluri din marii clasici ai literaturii universale, precum Henrik Ibsen, William Shakespeare, Friedrich von Schiller, Feodor Mihailovici Dostoievski sau din literatura românească, precum I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Horia Lovinescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Camil Petrescu, Al. Kiriţescu, Marin Sorescu şi alţii. Însă nu rolurile de teatru i-au adus cea mai mare faimă actorului clujean, ci filmele, majoritatea de aventuri sau cu un pronunţat caracter istoric, aspect impus în cinematografie tot mai mult după 1965. Un exemplu în acest sens sunt rolurile din filmele din seria „Mărgelatul”, foarte apreciate și astăzi de un oarecare public.

Din 2011, în semn de preţuire, cinematograful clujean Republica a fost redenumit cu numele actorului Florin Piersic, iar mai multe oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Bacău, Suceava, Sighetul-Marmaţiei, Baia Mare, Oradea sau Galaţi i-au decernat titlul de Cetăţean de onoare. Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a V-a (1967) Premiul ACIN pentru interpretare masculină (1980) Premiul de excelenţă al cinematografiei româneşti pentru întreaga activitate artistică (2002) Ordinul naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler (2002) Premiul pentru întreaga carieră (TIFF- 2009)

Repertoriu (selectiv)

În teatru a fost Chiriac din O noapte furtunoasă (I.L. Caragiale), Alexei, în Tragedia optimistă (Vs. Vişnievski), Malcolm, în Macbeth (W. Shakespeare), Mortimer în Maria Stuart (Fr. Schiller), Toma în Moartea unui artist (H. Lovinescu), Leonaş în Coana Chiriţa (Vasile Alecsandri), Petru Rareş în Apus de soare (Barbu Ştefănescu Delavrancea), Ion în Năpasta (I.L. Caragiale), Mircea Aldea în Gaiţele (Al. Kiriţescu), Românul în A treia ţeapă (Marin Sorescu) etc. Dintre filme, pot fi amintite: Ciulinii Bărăganului (1957), Lada cu zestre (1961), Columna (1968), Haiducii lui Şaptecai, Săptămâna nebunilor, Zestrea domniţei Ralu (1971), Ştefan cel Mare - Vaslui 1475, Fraţii Jderi (1974), Elixirul tinereţii (1975), Tufă de Veneţia (1976), Eu, tu şi Ovidiu (1977), Rug şi flacără (1979), Drumul oaselor (1980), Trandafirul galben (1980), Misterele Bucureştilor, Masca de argint (1984), Colierul de turcoaze, Racolarea (1985) şi altele.

Bibliografie