De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Inaugurarea primei clădiri de teatru din Cluj

O trupă de teatru permanentă exista la Cluj deja din 1792. La 17 decembrie 1792, datorită pasiunii pentru teatru a contesei Rhédey, în sala de dans a palatului ei din strada Napoca de azi, trupa Erdélyi Magyar Nemes Jádzó Társaság [Trupa Nobilă Maghiară de Actori din Transilvania] a prezentat primul spectacol susținut de o trupă de teatru permanentă, menționată istoric. Clujenii s-au bucurat și au susținut inițiativa, deja la 1795 luându-se decizia construirii unui sediu de teatru propriu, prin donații publice.

Pe strada care purta odinioară numele de Szinház (adică a Teatrului), azi Emanuel de Martonne, pe latura sa vestică, a fost ridicată prima clădire de teatru din Cluj. „Teatrul de piatră” a fost ridicat între anii 1811-1821, pe baza proiectului elaborat de Antal Alföldi. Clădirea avea o sală cu 800 de locuri, cu 15 loje la parter, 17 la primul etaj și 18 la al doilea, în total 50 de loje. Iluminatul era asigurat de un candelabru cu 12 lămpi cu petrol, iar al scenei cu 200 de lumânări.

Inaugurarea a ținut două zile, prima zi inaugurală fiind 12 martie 1821. Astfel, primul spectacol susținut a fost drama lui Carl Theodor Körner, Zriny, o tragedie istorică. Traducătorul acesteia a fost Petrichevich Horváth Dániel, el însuși distribuit în spectacol. Muzica spectacolului i-a aparținut compozitorului Ruzitska György. Actorii au urcat pe scenă în costume de gală, care au fost dăruite teatrului după spectacol. A doua zi, a urcat pe scenă trupa oficială, cu drama Mátyás király a lui Szentjóbi Szabó László.

Mulți actori maghiari remarcabili și-au început aici cariera, apoi au revenit ca invitați. Printre membrii primei trupe a teatrului s-au numărat: Jantsó Pál, Székely József, Ungár Anna, Rácz Sándór, Néb Mária, Simény Borbála, Simonffy György, Farkas József, Székely József. Teatrul a găzduit primele puneri în scenă ale lui Shakespeare în limba maghiară.

Ultimul spectacol a avut loc aici la 7 septembrie 1906, în condițiile în care, în toamna aceluiași an s-a deschis teatrul din Piața Ștefan cel Mare de azi. În ultimul spectacol au fost puse în scenă operele unor personalități. Astfel Zichy Géza a compus Ünnepi nyitány [Uvertura festivă], a fost realizat un spectacol după cântecele lui Ruzitska György și au fost reluate momente din spectacolele festive de odinioară. La finalul ceremoniei de rămas bun spectatorii au putut urmări epilogul dramatic Búcsú [Rămas bun], scris de Váradi Antal.

Vechea clădire a teatrului a fost achiziționată de stat pentru universitate, care a folosit-o temporar pentru depozitarea unor colecții. Degradată în timp, clădirea a fost demolată la mijlocul anilor 1930, pe locul ei fiind ridicată actuala clădire a Colegiului Academic.

Bibliografie

  1. Gaal György, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma- Asociația Kolozsvár Társaság;
  2. Magyar szinház történet, 1790-1873, la http://mek.oszk.hu/02000/02065/html/1kotet/18.html, accesat la 29 iul. 2020;
  3. Zakariás Erzsébet, Janovics, creatorul Hollzwood-ului transilvan = Janovics, az erdélyi Hollywood megteremtője = Janovics, the creator of Transylvanian Hollywood, București, Tracus Arte, 2014.