De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Înființarea Operei Maghiare de Stat (17.12.1948)

Prezidiul Marii Adunări Naționale de la București a votat Decretul de înființare a Operei Maghiare de Stat, cu data de 17 decembrie 1948, început marcat de un spectacol de gală cu opera Háry János de Kodály Zoltán, susținut în prezența lui Petru Groza. Chiar dacă spectacole de operă și, mai ales, operetă, fuseseră susținute și înainte, totuși abia după anul înființării oficiale ansamblul artistic al Operei și-a dobândit bine meritatul prestigiu de astăzi.

În primii ani de activitate, repertoriul Operei a fost construit pe creații ale unor compozitori maghiari, români, cehi și ruși, dar treptat, au intrat în repertoriu și compoziții consacrate ale lui Beethoven, Wagner, Donizetti, Verdi, Puccini, Mascagni etc. Au fost cultivați deopotrivă și Erkel, Kodály, Bartók. Opera a avut o contribuție importantă în promovarea unor compozitori autohtoni. S-a construit un corp de balerini de prestigiu.

Între anii 1948-1973 au fost montate 108 spectacole și au avut loc 5678 de reprezentații. Deși din punct de vedere al repertoriului opera a fost bine reprezentată, spectacolele de operetă au rămas în top.

După 1973, tendința negativă a evoluției vieții politice, economico-sociale s-a resimțit atât în politica de spectacol cât și la nivelul reprezentațiilor. Declinul a devenit tot mai evident chiar la nivel artistic. Opera s-a resimțit în urma plecării unor soliști de prestigiu, ansamblul de balet a rămas fără conducător coregraf, iar opera fără un regizor experimentat. Cu înăsprirea politicii de programe, repertoriul s-a restrâns. A crescut ponderea operelor cu autori autohtoni.

În anul 1990 a început o nouă epocă în viața instituției. Ca urmare a pensionărilor, ansamblul operei a fost înnoit în proporție de 70%, la fel și ansamblul de balet, intitulat acum AMO Dance Company. Corul are 80% din membri absolvenți de studii superioare, la fel și orchestra. Din repertoriul Operei pot fi amintite opere de Verdi, Puccini, Bizet, R. Strauss, integrala operelor lui Erkel Ferenc, opere ale unor compozitori contemporani ca Vermesy Péter, Vajda János, Kömives János, Orbán György etc. Se adaugă la acestea repertoriul clasic de operete: Franz Lehár, Imre Kalman, Albert Szirmai, Jenö Huszka etc. Repertoriul corpului de balet cuprinde Spărgătorul de nuci de Ceaikovschi, Don Quijote de Minkus, Cenușăreasa de Prokofiev, Giselle de Adam, Coppelia de Delibes și producții de dans contemporan. O altă preocuparea a conducerii instituției a fost invitarea de regizori care să contribuie la construcția artistică a Operei. Perioada de după 1989 a adus și un contact mai strâns cu lumea teatrului liric de peste hotare, o mai mare mobilitate care și-a făcut simțite efectele pozitive.

Bibliografie

  1. Așezăminte de cult și de cultură din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca . - Cluj-Napoca: Editura Napoca Nova, 2016, ISBN 978-606-8529-95-0, p. 118-125
  2. A Kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve = Opera Maghiară de Stat Clujeană la 50 de ani / Laskay Adrienne .- Kolozsvár : Erdély Híradó Kiadó, 2003, 572 p.