De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 8 iulie 2021 11:21; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Vizita la Cluj a istoricului german Theodor Mommsen

Theodor Mommsen (1817 – 1903) a fost un istoric și jurist german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1902, al doilea premiu care nu era acordat unui scriitor, fiind ales istoricul german, pentru vasta sa operă și lucrarea sa Istoria Romei.

Deja la începutul lunii august, Mommsen își planifica voiajul de studii la Pesta și apoi la Cluj, în cadrul unei călătorii mai ample în Transilvania. Își proiecta călătoriile minuțios, pe baza literaturii de specialitate, stabilind ce merita să caute și să vadă. Scrisoare de recomandare către contele Mikó Imre, urma să ajute la desfășurarea cu succes a călătoriei sale la Cluj.

Mommsen a ajuns la Cluj la 19 septembrie, dar cum Mikó Imre nu mai era aici, rolul de călăuză a oaspetelui și l-a asumat Finály Henrik. Tot el a scris în Kolozsvári Közlöny despre vizita lui Mommsen la Cluj. Omul de știință a sosit pregătit, știa exact ce dorea să vadă pe parcursul vizitei sale: colecția contelui Kemény József, apoi vestigiile romane de la Cluj. Aceasta a presupus o cercetare intensivă despre care Finaly nota: A fost o bucurie să vezi această preocupare pasionată. În ciuda vremii nefavorabile, întreaga zi, renumitul specialist a citit, a descifrat, a notat, când în genunchi, când cățărat pe un stativ înalt. În afară de muncă, pe Mommsen nu l-a interesat nimic. Nu a dorit să primească vizite, se străduia să-și atingă doar obiectivele științifice ale călătoriei, nearătându-se dispus la alte activități sociale.

Deja în 20 septembrie ar fi dorit să plece mai departe, dar cum nu s-a rezolvat problema mijlocului de transport, a continuat să lucreze până seara, iar a doua zi dimineața la cinci era deja pe drum către un nou obiectiv al călătoriei sale.

Bibliografie

  1. Mommsen, istoricul premiat cu Nobel la http://adevarul.ro/cultura/istorie/mommsen-istoricul-premiat--nobel-1_50ba081c7c42d5a663b0f8f9/index.html, accesta la 22 oct. 2018; #Theodor Mommsen és Eötvös József ismeretsége/Szilágyi Márton, la

http://epa.oszk.hu/00800/00861/00031/pdf/szilagyi.pdf, accesat la 22 oct. 2018;

  1. Theodor Mommsen la https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Mommsen, accesat la 22 oct. 2018.