De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
descriere
descriere

1944. Június 2. – Kolozsvár bombázása = 2 Iunie 1944 - Bombardarea Clujului/Asztalos Lajos, Papp Annamária.– Cluj-Napoca : Exit, 2014, 286 p. ISBN 978-973-7803-10-8

După 1990, amintirea bombardamentului asupra Clujului din 2 iunie 1944 a început să fie împărtășită publicului larg prin mai multe relatări, amintiri etc., semnate de Szakács János, Asztalos Lajos, Murádin János Kristóf, Papp Annamária, Bogdán Kálmán. Apărut la șaptezeci de ani de la sângerosul eveniment, volumul 1944. Június 2. – Kolozsvár bombázása = 2 Iunie 1944 - Bombardarea Clujului semnat de Asztalos Lajos și Papp Annamária reunește articole publicate în ziarul Szabadság, îmbogățite cu informații noi, conturând urmările catastrofale ale celor aproximativ 50 de minute de bombardament asupra orașului. În deschiderea volumului sunt prezentate pe scurt evenimentele din al doilea război mondial premergătoare bombardamentului asupra Clujului (Előzmények = Premise). În continuare, sub titlul Kolozsvár, 9 óra vagy 9 óra két perc = Cluj, ora 9 sau ora 9 și două minute, este creionat tabloul de ansamblu al tragicului moment din viața orașului, cu considerații asupra atacului aerian, asupra pierderilor umane și pagubelor materiale, ineficienței apărării antiaeriene din perspectiva mijloacelor de luptă, dar și al locurilor de refugiu menite să adăpostească populația civilă, etc.

Cea mai întinsă și consistentă parte a lucrării, Utcáról utcára, házról házra = De la stradă la stradă, de la casă la casă, reconstituie efectele bombardamentului (cu referire la străzi, clădiri, diverse obiective afectate, pierderi de vieți omenești) prin prisma amintirilor supraviețuitorilor legate de evenimentul trăit, sau prin împărtășirea unor relatări transmise peste timp, pe cale orală, în familiile sau cercul de prieteni al celor care s-au decis să le facă publice. Aceste povești de viață, trăite sau istorisite, au fost întregite cu date culese de autori din documente ale administrației locale, articole din ziare etc.

Ultima parte a volumului sugerează maniera în care bombardamentul asupra orașului a fost oglindit în presa vremii : A korabeli kolozsvári sajtó a bombázásról = Presa clujeană a vremii despre bombardament.

Cartea mai cuprinde Anexe = Mellékletek și o listă a abrevierilor =Röviditések. Volumul conține hărți ale străzilor afectate de bombardament cu semnalarea clădirilor avariate și este ilustrat cu fotografii alb-negru înfățișând distrugerile provocate de atacul aerian asupra Clujului.