De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 21 martie 2022 08:21; IoanT (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Înființarea Societății Sportive U.E.C. (Uzinele Electrice)

În jurul anului 1930 se manifestă primele tendinţe de organizare într-o societate sportivă a salariaţilor Uzinei Electrice, la 1 decembrie 1933 fiind adoptat statutul şi regulamentul societăţii. Principiul călăuzitor pentru înființarea societății și fixarea scopului său a fost inspirat de ing. Riccardo Cortazzi, administrator delegat al regiei Mixte, iubitor de sport.

Societatea înființată avea ca model organizația italiană dopo lavor, cu dublu scop: de a oferi angajaților întreprinderii în timpul liber distracții fizice și sportive ferindu-i de cârciumi și distracții dăunătoare și de a forma o organizație capabilă să aducă un aport real sportului românesc. Societatea a fost patronată permanent de Regia Mixtă și s-a sprijinit pe autoritatea membrilor săi de onoare proclamați de Adunarea Generală: prof. dr. Iuliu Hațieganu, ing. Henry Sarolea, ing. Edgar Boulvin, ing. Riccardo Cortazzi, prof. Richar Tuffli, ing. Eugen Munteanu.

Din societate făceau parte bărbaţi, femei şi copii din cadrul uzinei şi din afara ei, toţi salariaţii, inclusiv membri familiilor lor fiind cotizanţi din oficiu, asigurând în felul acesta o parte din fondurile necesare construirii bazelor sportive. Întreprinderea a pus la dispoziția societății terenurile și sălile libere de la centrala termo-electrică din str. Ilie Măcelar nr. 24, pentru amenajări sportive.

Societatea avea mai multe secţiuni: popice, fotbal, tenis de câmp, tenis de masă, gimnastică, lupte, box, şah, înot, sporturi de iarnă. Unele dintre aceste secţiuni erau afiliate la federaţiile naţionale. În anul 1937, echipa de popice a Uzinelor Electrice a câştigat campionatul naţional. Aceasta era una dintre cele mai bine organizate și respectate în Cluj. Echipa de gimnaşti pregătiţi de Albin Morariu a obţinut de asemenea succese remarcabile. Gimnaştii Vasile Moldovan şi Vilhelm Paska au obţinut titlul de campioni naţionali. Remarcabile au fost şi rezultatele la tenis de masă. În anul 1935, România învingea Iugoslavia la Zagreb, din cei 4 componenţi ai echipei naţionale 3 fiind membri ai societăţii sportive U.E.C. Şi în cadrul echipei care a reprezentat România la campionatele mondiale de la Praga în anul 1936, unde a obţinut medalia de argint, 3 dintre membrii acesteia, Albin Morariu, Victor Vladone şi Marin Vasile erau membri ai clubului U.E.C. În anul 1936, o iniţiativă a sociaţiei U.E.C. a dus la înfiinţarea la Cluj a unui comitet olimpic de pregătire a sportivilor români pentru olimpiada de la Tokio.

[modifică] Bibliografie

  1. A. Şuteu, Monografia Întreprinderii de reţele electrice Cluj. La 75 de ani 15 iulie 1906-15 iulie 1981, [Cluj-Napoca], [1981], p.127-130;
  2. Dorin Almăşan, Din istoricul sportului clujean (1918-1940), în 80 de ani de administraţie românească la Cluj-Napoca,vol. I, Cluj-Napoca, 1999, p235-236.
  3. Societatea Sportivă U.E.C. în „Gazeta ilustrată”, nr.7-8, 1936, p.175-177, la http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/gazetailustrata/1936/BCUCLUJ_FP_279699_1936_005_009_010.pdf
  4. Asociații, cluburi, societăți sportive sau/și cultural sportive, la http://www.anst.gov.ro/documente/documente/165-304%20Sports%20Clubs,%20Associations%20and%20Societies.pdf