De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 24 august 2020 08:52 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Deschiderea hotelului New York)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 24 august 2020 08:55 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Bibliografie)
Diferenţa următoare →
Linia 12: Linia 12:
==Bibliografie== ==Bibliografie==
 +#''Hotelul Continental'' la http://www.bjc.ro/wiki/index.php/Hotelul_Continental_%28strada_Napoca%29
 +#''Hotel Continental (fostul Hotel New York)'', la http://www.enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=408
 +
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
 +[[Categorie:Istoricul orașului]]

Versiunea de la data 24 august 2020 08:55

Cuprins

Deschiderea hotelului New York

Hotelul New York, rebotezat în anii ’60 Continental, a fost ridicat între anii 1893-1894 după planurile arhitectului șef al Clujului Pákei Lajos, pe locul fostului Hotel Național (Nemzeti Száló), care fusese al doilea hotel al orașului după Hotelul Biasini de pe strada Avram Iancu de azi. Edificiul, cu patru nivele structurate pe un plan dreptunghiular, organizat în jurul a două curţi interioare, a fost construit în stil eclectic, cu faţade exterioare dominate de elemente decorative baroce, imaginea sai fiind dominată de turnul cilindric de la colţul de nord-est al clădirii. Capacitatea hotelului a fost de 110 locuri, în 65 de camere, cuprinzând o cafenea, restaurant cu acoperiș rabatabil, fiind prima construcție din Cluj iluminată electric de propria centrală electrică. Inaugurarea s-a realizat în prezența a 200 de invitați, la 22 decembrie 1895.

Primul chiriaș a fost firma Steier și Gálos, căreia i se datorează mobilarea hotelului, adus de la Budapesta de la hotelul New York de acolo. Se presupune că mobilierul și echipamentul refolosit, marcat cu monograma NY, au determinat și denumirea hotelului clujean ca Hotel New York.

L-a sfârșitul secolului al XIX-lea, hotelul a fost închiriat de Alajos Taussif împreună cu proprietarul de restaurant Bogyó István, iar din anul 1912 de către József Fészl, cel din urmă fiind primul care a introdus în clădire încălzirea centrală pe bază de aer încălzit, băile, telefoanele, terenul de bowling acoperit şi încălzit pe timp de iarnă, precum şi bucătăria franceză. Spaţiile de la parter ale hotelului au găzduit cea mai renumită cafenea literară a oraşului, fiind locul de întâlnire a elitei Clujului, centrul vieţii sociale şi literare din oraş. Cafeneaua era aşa-numita “redacţie”, fiind locul de desfăşurare a unor cluburi, având în acelaşi timp şi rolul de sală de lectură, de distracţii şi de bal. Hotelul a devenit într-un timp scurt cel mai renumit hotel al oraşului.

După război, clădirea a funcţionat ca sediu al diferitor instituţii, precum Institutul Medico-Farmaceutic (actuala Universitate de Medicină şi Farmacie) sau al unui cămin de studenţi. Tot în această clădire şi-a avut sediul revista Gîndirea, iar pe perioada războiului poliţia secretă a Germaniei, Gestapoul. Începând din anii 1960 clădirea a revedevenit hotel de lux, sub denumirea de Hotel Continental. În timpul revoluţiei din decembrie 1989, în intersecţia din faţa Hotelului Continental au fost împuşcaţi mai mulţi demonstranţi, care protestau împotriva regimului lui Nicolae Ceauşescu.

După 1990, construcţia a intrat într-un proces continuu de degradare fizică, hotelul fiind închis.

Bibliografie

  1. Hotelul Continental la http://www.bjc.ro/wiki/index.php/Hotelul_Continental_%28strada_Napoca%29
  2. Hotel Continental (fostul Hotel New York), la http://www.enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=408