De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Prima vizită a lui Franz Liszt la Cluj

La 24 noiembrie 1846, a început prima vizită a compozitorului și pianistului Franz Liszt la Cluj. Avea 35 de ani, era în plenitudinea activităţii sale, fiind un pianist adulat în Europa. Concertele sale iscau o adevărată isterie, care a condus la o veritabilă Lisztomanie.

Artistul a fost întâmpinat la Cluj de un alai de șase calești, trasă fiecare de câte patru bidivii, în care se instalaseră primarul și alte notabilități ale urbei. Mulțimea îl aclama pe artist, aruncând sub roțile poștalionului său crizanteme. Mulți aristocrați s-au înghesuit să-l viziteze, alții l-au invitat la diferite evenimente private.

La 26 noiembrie, în sala mare a Redutei, Liszt a susținut primul concert pentru publicul clujean, în fața a aproximativ 500 de persoane. Pakei Lajos scria:„Am fost alaltăieri... la concertul «Regelui pianului»; nu ştiu ce să scriu despre dânsul, cum să pot exprima acea perfecţiune artistică la care Liszt a înălţat instrumentul... Reduta era ticsită... şi toţi au fost ameţiţi de sunetele fermecate; mie îmi răsună şi acum în urechi şi, dacă aş avea posibilitatea, nici mâine nu aş lipsi şi l-aş asculta de sute de ori, l-aş asculta numai pe dânsul...”

Liszt a susţinut un al doilea concert în aceeaşi Sală de Dans a Redutei, duminică, 29 noiembrie, cu un program similar și un al treilea concert la Teatrul de pe strada Mihail Kogălniceanu de azi, care a avut caracter caritabil. După concert, Liszt s-a retras în sunet de muzică și 150 de tineri i-au luminat drumul până acasă. Artistul a fost însoţit pe drumul spre hanul Biassini, unde a poposit, inclusiv de un taraf, care a cântat în cinstea lui. În 6 decembrie Liszt a susținut concertul final, la Teatrul Naţional. Din nou, artistul a fost condus spre han de 300 de purtători de torţe, ceea ce denotă amploarea evenimentului.

Liszt manifesta un interes deosebit pentru muzica populară românească şi maghiară, astfel a fost aduși în fața sa rapsozi populari, inclusiv un taraf de ţigani, prin intermediul cărora Liszt a făcut cunoștință cu muzica zonei.

Franz Liszt a vizitat în aceste zile și Conservatorul din Cluj. După primul concert, pianistul a primit din partea Cercului Casnic de Muzică de la Cluj, predecesorul Asociaţiei Muzicale Clujene, titlul de membru onorific.

Cunoscut pentru operele sale caritabile, Franz Liszt a donat 700 de florini, dintre care câte 200 pentru Conservator, pentru săracii de la un aşezământ social din Mănăştur şi o grădiniţă de copii.

În data de 8 octombrie, Liszt a părăsit Clujul.

[modifică] Bibliografie

  1. Liszt Ferenc első kolozsvári látogatása/Lakatos István, la http://mek.oszk.hu/07500/07523/html/02.htm, accesat la 26 oct. 2018;
  2. Orașele muzicii/ George Sbârcea, București, Editura Muzicală, 1976, p.48-50.