De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Înființarea primului Institut de Speologie din lume, la Cluj

Bustul lui Emil Racoviţă din faţa Institutului de Speologie
Bustul lui Emil Racoviţă din faţa Institutului de Speologie

În timpul pregătirilor pentru înființarea și deschiderea Universității Daciei Superioare, în urma preluării vechii universități maghiare din Cluj, Comisia Universitară pentru selecția profesorilor universitari, prin Sextil Pușcariu, îi trimite savantului român Emil Racoviță, stabilit în Franța, o invitație de-a face parte din rândul profesorilor universitari ai noii instituții de la Cluj. La refuzul savantului, motivat prin faptul că el nu „profesa profesoratul”, dorindu-și doar o activitate științifică de cercetare, Sextil Pușcariu îl asigură de înființarea unui institut de cercetare, al cărui obiect de activitate rămânea la latitudinea renumitului biolog român, fapt care-l convinge pe Emil Racoviță să accepte, în final, propunerea de a veni la Universitatea din Cluj.

Astfel, în urma acestei corespondențe, comunitatea academică românească nu câștiga doar un mare savant, iar universitatea clujeană un mare profesor universitar, ci și înființarea primului Institut de Speologie din lume, la Cluj, într-un domeniu de pionierat la acea dată în cercetarea mondială. Odată acceptată oferta și lucrând la punerea în practică a ideilor sale, Emil Racoviță scria, la 13 decembrie 1919, la Sibiu: Într-o astfel de ambianță de entuziasm realizator și renovator am pus pe hârtie, în grabă […], un raport amănunțit, conținând crearea Institutului de Speologie.

Demersurile administrative sunt terminate în aprilie 1920, prin promulgarea de către regele Ferdinand I a Legii privitoare la crearea Institutului de Speologie la Universitatea din Cluj, lege prin care Institutul intră și în posesia inventarului, obținând, totodată, protecția peșterilor din România. Prin aceasta, epicentrul mondial al biospeologiei se mută din Franţa la Cluj, Emil Racoviţă devenind primul director al primului Institut de Speologie din lume, ajutat de mai vechii săi colaboratori francezi și elvețieni, entomologul René Jeannel, respectiv zoologul Pierre-Alfred Chappuis.

[modifică] Bibliografie

  1. Viața universitară clujeană interbelică. (Triumful rațiunii împotriva violenței). Vol I / Stelian Neagoe. - Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1980, p. 100-101.
  2. Istoria Universității Babeș-Bolyai"" / Ovidiu Ghitta (coord.). - Cluj-Napoca: Editura Mega, 2012, p. 144, ISBN 978-606-543-222-2
  3. Istoria Clujului/ Ștefan Pascu. - Cluj-Napoca: 1974, p. 422