De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Prima vizită la Cluj a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a României (27 mai 1919)

Între 23 mai și 1 iunie 1919, Familia Regală a României a întreprins un turneu în Transilvania. Au fost vizitate Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistrița, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Țebea, Alba Iulia, Blaj, Copșa, Sibiu, Săliște, Făgăraș, Brașov. În memoriile sale, Regina Maria a scris: A venit și marea zi când s-a hotărât ca regele împreună cu mine să mergem în primul nostru tur prin Transilvania, pentru a ne vizita poporul de curând eliberat. Acesta era momentul suprem; era pecetea pusă pe victoria țării, realizarea finală a marelui vis pentru care așa de mulți au luptat, pentru care așa de mulți au murit.

Familia Regală a ajuns la Cluj la 27 mai, în jurul orei 10.30, acesta fiind cel mai mare dintre orașele vizitate în Transilvania. A fost întâmpinată la gară și, pe tot traseul până la piața din centrul orașului, s-a bucurat de o primire extraordinară. Defilarea populației a fost mai mare ca oriunde, mii și mii au venit din toate satele învecinate. (...) La Cluj am avut câteva ploi torențiale puternice, dar aceasta nu a diminuat entuziasmul popular, avea să noteze Regina.

Ziarul Dimineața, apărut la București, relata: În tribuna pregătită (...), regina în mantia ei cărămizie cu broderii bucovinene pe umeri, cu costumul românesc, cu marama străvezie pe cap, încercuită de un fel de diademă formată dintr-o împletitură de muselină de culoare bleu-pastel, pare în adevăr domniţa plaiurilor româneşti. Ea stă în picioare şi răspunde vesel, cu mâna, fără de contenire, aclamărilor frenetice ale mulţimei care trece valuri.

De odată în public un strigăt răsună: <<Vin Moţii!!>>. Regina e mişcată, ea priveşte în zare şi tresare la chiuiturile necurmate ale falnicilor strănepoţi ai lui Avram Iancu. Călări cu toţii, chipeşi, ei trec împreună cu femeile lor venite să vadă pe <<împărătiţa română>> cum îi zic aproape toţi cei de aici suveranei noastre.

În mijlocul Moţilor, un tun din lemn de cireş relicvă sfântă păstrată din timpul lui Avram Iancu defilează şi el. E străbunul falnicei artilerii care urmează în sunetul goarnelor şi în pasul cailor de o frumuseţe rară ai armatei din întreg Ardealul.

O notă originală de asemenea a conductului de la Cluj sunt carele trase de câte şase boi albi, încărcate cu femei în splendide costume naţionale, cu furcile torcând, înconjurate de flăcăi călări care cântă din felurite buciume şi goarne. Două ore încheiate ţine defilarea (...)

A urmat servirea mesei, primirea tuturor autorităților, apoi vizitarea unor spitale. La orele 18.00, Familia Regală a părăsit Clujul, îndreptându-se spre Turda.

Bibliografie

  1. Cu Suveranii prin Ardeal. Note şi impresii din presa din 1919, la http://www.clujinsider.ro/2018/01/11/cu-suveranii-prin-ardeal-note-si-impresii-din-presa-din-1919/, accesat la 8 octombrie 2018
  2. Însemnări zilnice : (9 decembrie 1918 - decembrie 1919) / Maria, Regina României. – București : Editura Albatros, 1996, p. 191-192
  3. Capitole târzii din viața mea. Memorii redescoperite. Regina Maria a României / Diana Mandache. – București : Allfa, 2007, p. 96-104