De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 22 mai 2023 10:09 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Arhiducele Carol și prințesa Zita la Cluj)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 22 mai 2023 10:09 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Arhiducele Carol și prințesa Zita la Cluj)
Diferenţa următoare →
Linia 2: Linia 2:
==Arhiducele Carol și prințesa Zita la Cluj== ==Arhiducele Carol și prințesa Zita la Cluj==
-După moartea împăratului Franz Jozsef, la 21 noiembrie 1916, Arhiducele Carol, membru al dinastia de Habsburg Lorena a urcat pe tron, devenind ultimul împărat al Austriei (sub numele de Carol I) și ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea). A avut o domnie scurtă, încheiată în 1918, cu destrămarea Imperiului și proclamarea în Austria și Ungaria a republicii. +După moartea împăratului Franz Jozsef, la 21 noiembrie 1916, Arhiducele Carol, membru al dinastiei de Habsburg Lorena a urcat pe tron, devenind ultimul împărat al Austriei (sub numele de Carol I) și ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea). A avut o domnie scurtă, încheiată în 1918, cu destrămarea Imperiului și proclamarea în Austria și Ungaria a republicii.
Odată cu intrarea României în război, în august 1916, pe frontul deschis în Transilvania cu ofensiva trupelor românești, evenimentele au luat ulterior o nouă turnură, ca urmare a contraofensivei trupelor austro-ungare și germane. În momentul vizitei arhiducelui Carol, Transilvania se găsea din nou sub control austro-ungar. El deținea comanda supremă a forțelor austro-ungare de pe acest front, iar vizita la Cluj a avut loc în contextul inspecției trupelor de sub comanda lui. Odată cu intrarea României în război, în august 1916, pe frontul deschis în Transilvania cu ofensiva trupelor românești, evenimentele au luat ulterior o nouă turnură, ca urmare a contraofensivei trupelor austro-ungare și germane. În momentul vizitei arhiducelui Carol, Transilvania se găsea din nou sub control austro-ungar. El deținea comanda supremă a forțelor austro-ungare de pe acest front, iar vizita la Cluj a avut loc în contextul inspecției trupelor de sub comanda lui.

Versiunea de la data 22 mai 2023 10:09

Cuprins

Arhiducele Carol și prințesa Zita la Cluj

După moartea împăratului Franz Jozsef, la 21 noiembrie 1916, Arhiducele Carol, membru al dinastiei de Habsburg Lorena a urcat pe tron, devenind ultimul împărat al Austriei (sub numele de Carol I) și ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea). A avut o domnie scurtă, încheiată în 1918, cu destrămarea Imperiului și proclamarea în Austria și Ungaria a republicii.

Odată cu intrarea României în război, în august 1916, pe frontul deschis în Transilvania cu ofensiva trupelor românești, evenimentele au luat ulterior o nouă turnură, ca urmare a contraofensivei trupelor austro-ungare și germane. În momentul vizitei arhiducelui Carol, Transilvania se găsea din nou sub control austro-ungar. El deținea comanda supremă a forțelor austro-ungare de pe acest front, iar vizita la Cluj a avut loc în contextul inspecției trupelor de sub comanda lui.

Sosit la Cluj la 28 octombrie, arhiducele a avut în program primirea delegaților notabilităților din oraș și județ, printre care politicieni, aristocrați, universitari, magistrați și ierarhi. Prințesa Zita, care l-a însoțit, evitând orice protocol, a vizitat în fiecare zi câte un spital, dar și biserica și mănăstirea franciscană. Cuplul princiar s-a plimbat în piața centrală a orașului, punctul culminant și monden al vizitei constituindu-l participarea la un spectacol la teatru. Pe 3 noiembrie, într-o ceremonie care s-a desfășurat în fața gării din Cluj, prințul a trecut în revistă trupele din oraș, după care a pornit spre Petroșani.

Bibliografie

  1. Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia/Gaal György, Cluj-Napoca, Kriterion, 2016, p.155
  2. Vizita la Cluj a ultimului împărat/Bogdan Stanciu, la http://transilvaniareporter.ro/reportaj/restituiri-vizita-la-cluj-a-ultimului-imparat/, accesat la 30 oct. 2018.