De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 8 iulie 2021 10:32 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 18 martie 2022 07:33 (modifică) (anulează)
IoanT (Talk | contribuţii)
(Prima proiecție cinematografică la Cluj)
Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
__TOC__ __TOC__
==Prima proiecție cinematografică la Cluj== ==Prima proiecție cinematografică la Cluj==
-Publicul clujean a făcut cunoștință cu kinetograful la 2 ianuarie 1897. Ziarul „Kolozsvár” anunța la 1 ianuarie că ceva inedit avea să se întâmple în clădirea Redutei. Kinematograful, (fotografii vii) și gramofonul, urmau a fi prezentate în zilele următoare. Ambele descoperiri erau considerate interesante și meritând atenția publicului. Dar, după prima zi de prezentare, același ziarul relata: „Kinematograful și gramofonul, două din renumitele descoperiri ale lui Edison, au ajuns acum și la Cluj. Însă, în ciuda prezentărilor interesente, a fost public puțin, fapt care se explică cu siguranță prin faptul că acestuia nu îi este încă clar în ce constau aceste aceste descoperiri”.+Publicul clujean a făcut cunoștință cu kinetograful la 2 ianuarie 1897. Ziarul „Kolozsvár” anunța la 1 ianuarie că ceva inedit avea să se întâmple în clădirea [[Palatul_Reduta_%28strada_Memoranudumului%29|Redutei]]. Kinematograful, (fotografii vii) și gramofonul, urmau a fi prezentate în zilele următoare. Ambele descoperiri erau considerate interesante și meritând atenția publicului. Dar, după prima zi de prezentare, același ziarul relata: „Kinematograful și gramofonul, două din renumitele descoperiri ale lui Edison, au ajuns acum și la Cluj. Însă, în ciuda prezentărilor interesente, a fost public puțin, fapt care se explică cu siguranță prin faptul că acestuia nu îi este încă clar în ce constau aceste aceste descoperiri”.
O explicație pentru această reacție a clujenilor ar fi faptul că în perioada începuturilor cinematografului, publicul clujean a avut acces sporadic la informații despre noua descoperire, rămânând oarecum în urma altor orașe din Transilvania în această privință. La la Cluj, spectacolele de teatrul atrăgeau mulțimile. De asemenea, diverse distracții își așteptau publicul după încheierea stagiunilor teatrului. Acestea asigurau maniere mult mai colorate de petrecere a timpului liber decât primele proiecții cinematografice, încă imperfecte. Apoi, în această perioadă, și în alte părți, după admirația stârnită de primele proiecții cinematografice a urmat o scădere a interesului publicului. Filmul a fost privit cu reținere de elite, care nu s-au mai lăsat impresionate după exeperiența primei vizionări și s-au arătat chiar deranjate de de stângăciile care au caracterizat primele proiecții. Acestea au rămas fidele ofertelor de loisir tradiționale. De asemenea, la Cluj, organizarea de proiecții cinematografice a fost întârziată și de introducerea târzie a energiei electrice în comparație cu alte orașe, chiar mai mici. O explicație pentru această reacție a clujenilor ar fi faptul că în perioada începuturilor cinematografului, publicul clujean a avut acces sporadic la informații despre noua descoperire, rămânând oarecum în urma altor orașe din Transilvania în această privință. La la Cluj, spectacolele de teatrul atrăgeau mulțimile. De asemenea, diverse distracții își așteptau publicul după încheierea stagiunilor teatrului. Acestea asigurau maniere mult mai colorate de petrecere a timpului liber decât primele proiecții cinematografice, încă imperfecte. Apoi, în această perioadă, și în alte părți, după admirația stârnită de primele proiecții cinematografice a urmat o scădere a interesului publicului. Filmul a fost privit cu reținere de elite, care nu s-au mai lăsat impresionate după exeperiența primei vizionări și s-au arătat chiar deranjate de de stângăciile care au caracterizat primele proiecții. Acestea au rămas fidele ofertelor de loisir tradiționale. De asemenea, la Cluj, organizarea de proiecții cinematografice a fost întârziată și de introducerea târzie a energiei electrice în comparație cu alte orașe, chiar mai mici.
-Următoarele proiecții cinematografice adevărate au avut loc la Cluj în vara anului 1899, într-un cort ridicat pe locul clădirii actuale a Teatrului Național, din ințiativa întreprinzătorului Narten György și la 29 decembrie 1900, în sala festivă de la etajul hotelului New York.+Următoarele proiecții cinematografice adevărate au avut loc la Cluj în vara anului 1899, într-un cort ridicat pe locul clădirii actuale a [[Clădirea_Teatrului_Naţional_„Lucian_Blaga”|Teatrului Național]], din ințiativa întreprinzătorului Narten György și la 29 decembrie 1900, în sala festivă de la etajul hotelului New York.
 + 
==Bibliografie== ==Bibliografie==
#Kápolnási Zsolt, A kolozsvári mozihálózat kiépülése a századfordulón (1896-1918), la https://www.filmtett.ro/cikk/1719/a-kolozsvari-mozihalozat-kiepulese-a-szazadfordulon-1896-1918, accesat la 23 april. 2021. #Kápolnási Zsolt, A kolozsvári mozihálózat kiépülése a századfordulón (1896-1918), la https://www.filmtett.ro/cikk/1719/a-kolozsvari-mozihalozat-kiepulese-a-szazadfordulon-1896-1918, accesat la 23 april. 2021.

Versiunea de la data 18 martie 2022 07:33

Cuprins

Prima proiecție cinematografică la Cluj

Publicul clujean a făcut cunoștință cu kinetograful la 2 ianuarie 1897. Ziarul „Kolozsvár” anunța la 1 ianuarie că ceva inedit avea să se întâmple în clădirea Redutei. Kinematograful, (fotografii vii) și gramofonul, urmau a fi prezentate în zilele următoare. Ambele descoperiri erau considerate interesante și meritând atenția publicului. Dar, după prima zi de prezentare, același ziarul relata: „Kinematograful și gramofonul, două din renumitele descoperiri ale lui Edison, au ajuns acum și la Cluj. Însă, în ciuda prezentărilor interesente, a fost public puțin, fapt care se explică cu siguranță prin faptul că acestuia nu îi este încă clar în ce constau aceste aceste descoperiri”.

O explicație pentru această reacție a clujenilor ar fi faptul că în perioada începuturilor cinematografului, publicul clujean a avut acces sporadic la informații despre noua descoperire, rămânând oarecum în urma altor orașe din Transilvania în această privință. La la Cluj, spectacolele de teatrul atrăgeau mulțimile. De asemenea, diverse distracții își așteptau publicul după încheierea stagiunilor teatrului. Acestea asigurau maniere mult mai colorate de petrecere a timpului liber decât primele proiecții cinematografice, încă imperfecte. Apoi, în această perioadă, și în alte părți, după admirația stârnită de primele proiecții cinematografice a urmat o scădere a interesului publicului. Filmul a fost privit cu reținere de elite, care nu s-au mai lăsat impresionate după exeperiența primei vizionări și s-au arătat chiar deranjate de de stângăciile care au caracterizat primele proiecții. Acestea au rămas fidele ofertelor de loisir tradiționale. De asemenea, la Cluj, organizarea de proiecții cinematografice a fost întârziată și de introducerea târzie a energiei electrice în comparație cu alte orașe, chiar mai mici.

Următoarele proiecții cinematografice adevărate au avut loc la Cluj în vara anului 1899, într-un cort ridicat pe locul clădirii actuale a Teatrului Național, din ințiativa întreprinzătorului Narten György și la 29 decembrie 1900, în sala festivă de la etajul hotelului New York.

Bibliografie

  1. Kápolnási Zsolt, A kolozsvári mozihálózat kiépülése a századfordulón (1896-1918), la https://www.filmtett.ro/cikk/1719/a-kolozsvari-mozihalozat-kiepulese-a-szazadfordulon-1896-1918, accesat la 23 april. 2021.