De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Inaugurarea cinematografului Egyetem/Arta

Cinematograful cunoscut azi sub numele de Arta, s-a deschis la 30 octombrie 1913, în palatul Sebestyén de pe strada Universității, cu numele de Egyetem (Universitatea). În preajma inaugurării, presa relata despre noul cinematograf. Sala pentru vizionări avea 400 de locuri, foaierul era amenajat cu gust, spațiul era încălzit cu sobe, exista garderobă dar și bufet și cofetărie. În timp, s-au evidențiat și unele neajunsuri legate în primul rând de configurarea locației, de spațiul mult prea mic dintre rândurile de scaune care, într-un moment de panică, putea favoriza busculade și accidente fatale. În perioada interbelică în spatele sălii existau rânduri speciale de scaune, considerate locuri selecte, cu spații mai mari între ele și separate de restul sălii printr-un perete de lemn.

La inaugurarea cinematografului s-a rulat filmul lui Paul Wegener și Stellian Rye, Prágai Diák (Studentul din Praga). Cinematograful a avut un rol important în promovarea producției locale de filme purtând marca Janovics. Dominația filmelor franceze de la Gaumont a apus după război, fiind rulate tot mai multe filme americane, daneze, italiene și germane. Cinematograful a atras public numeros, la unele reprezentații cu greu puteai obține bilete.

În 1930, au început să fie proiectate aici jurnalele de știri produse de UFA. Apoi, Select a fost al doilea cinematograf din oraș, după Corso, care a început rularea de filme sonore. Primul, rulat aici la 3 aprilie 1930, a fost drama muzicală americană Singing Fool (Cântărețul nebun).

În anii 1940-1944, s-a revenit la vechea denumire a cinematografului, Egyetem [Universității], după 1945 a redevenit cinematograful Select, apoi Maxim Gorki, din 1964, Cinema Tineretului, iar din 1980 poartă numele de cinematograful Arta.

[modifică] Bibliografie

  1. Arta cinema. Din 1913 până în prezent, https://uploads-ssl.webflow.com/5f1aacf7576ab96e1d81e6bd/5f9c222b4396fd201bac48fc_Arta_publicatie_preview.pdf, accesat la 24 iun. 2022;
  2. Zsizsmann Erika, A mozi és a város. A kolozsvári Mővész (Arta) tőbb mint száz éves története, la https://filmtett.ro/cikk/a-mozi-es-a-varos-a-kolozsvari-muvesz-arta-tortenete, accesat la 24 iun. 2022.