De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 22 mai 2023 10:27 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Eduard Beneș în trecere prin Cluj)
← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (22 mai 2023 10:29) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Eduard Beneș în trecere prin Cluj)
 
Linia 5: Linia 5:
În 1936, regele Carol al II-lea i-a invitat la București pe președintele Republicii Cehoslovacia, Eduard Beneș, și pe regentul Iugoslaviei, prințul Paul, cu ocazia „Zilelor Restaurației”. În 1936, regele Carol al II-lea i-a invitat la București pe președintele Republicii Cehoslovacia, Eduard Beneș, și pe regentul Iugoslaviei, prințul Paul, cu ocazia „Zilelor Restaurației”.
-În seara zilei de 6 iunie 1936, îmbrăcați în haine de sărbătoare, reprezentanți ai autorităților și cetățenii Clujului l-au primit pe Eduard Beneș, care se afla în trecere spre București. Oaspetele a coborât din trenul special la ora 10.57 p.m. ''în sunetele muzicii militare, care a intonat imnul național cehoslovac''. Între participanții la acest eveniment s-au aflat prof. Nicolae Drăganu, primarul municipiului, dr. Eugen Dunca, prefectul județului, generalul Florescu, Comandantul Corpului VI de Armată, prof. Ștefănescu-Goangă, rectorul Universității, V. Pulca, chestorul Poliției, consulii Cehoslovaciei, Franței, Angliei și Italiei la Cluj, dr. Al. Vaida-Voevod, președinte al Consiliului de Miniștri.+În seara zilei de 6 iunie 1936, îmbrăcați în haine de sărbătoare, reprezentanți ai autorităților și cetățenii Clujului l-au primit pe Eduard Beneș, care se afla în trecere spre București. Oaspetele a coborât din trenul special pentru a saluta mulțimea de pe peron, la ora 10.57 p.m., ''în sunetele muzicii militare, care a intonat imnul național cehoslovac''. Între participanții la acest eveniment s-au aflat prof. Nicolae Drăganu, primarul municipiului, dr. Eugen Dunca, prefectul județului, generalul Florescu, Comandantul Corpului VI de Armată, prof. Ștefănescu-Goangă, rectorul Universității, V. Pulca, chestorul Poliției, consulii Cehoslovaciei, Franței, Angliei și Italiei la Cluj, dr. Al. Vaida-Voevod, președinte al Consiliului de Miniștri.
==Bibliografie== ==Bibliografie==

Versiunea curentă

Cuprins

[modifică] Eduard Beneș în trecere prin Cluj

Eduard Beneș (1884-1948) a îndeplinit de două ori funcția de președinte al Cehoslovaciei (1935-1938; 1946-1948) și a fost, de asemenea, ministru de Externe între anii 1918-1935, prim-ministru între anii 1921-1922, membru a Partidului Social Național Cehoslovac, un priceput diplomat.

În 1936, regele Carol al II-lea i-a invitat la București pe președintele Republicii Cehoslovacia, Eduard Beneș, și pe regentul Iugoslaviei, prințul Paul, cu ocazia „Zilelor Restaurației”.

În seara zilei de 6 iunie 1936, îmbrăcați în haine de sărbătoare, reprezentanți ai autorităților și cetățenii Clujului l-au primit pe Eduard Beneș, care se afla în trecere spre București. Oaspetele a coborât din trenul special pentru a saluta mulțimea de pe peron, la ora 10.57 p.m., în sunetele muzicii militare, care a intonat imnul național cehoslovac. Între participanții la acest eveniment s-au aflat prof. Nicolae Drăganu, primarul municipiului, dr. Eugen Dunca, prefectul județului, generalul Florescu, Comandantul Corpului VI de Armată, prof. Ștefănescu-Goangă, rectorul Universității, V. Pulca, chestorul Poliției, consulii Cehoslovaciei, Franței, Angliei și Italiei la Cluj, dr. Al. Vaida-Voevod, președinte al Consiliului de Miniștri.

[modifică] Bibliografie

  1. 80 de ani de administrație româneasă la Cluj-Napoca/coord. Dan Brudașcu, vol I. – Cluj-Napoca, 1999, p.85.
  2. Eduard Beneș la https://ro.wikipedia.org/wiki/Edvard_Bene%C5%A1