De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Inaugurarea gării din Cluj

În anul 1867, în fața membrilor Parlamentului de la Budapesta, contele Mikó Imre – Ministrul Comunicațiilor, a prezentat un amplu program privind realizarea a 25 de legături feroviare vitale pentru interesele comerciale și strategice ale Imperiului Austro-Ungar. Câteva luni mai târziu, la Budapesta a luat ființă Societatea Căilor Ferate Ungare de Est, condusă de antreprenorul englez Charles Waring, ce a obținut concesiunea pentru realizarea și administrarea liniei magistrale Oradea – Cluj - Brașov.

Compania a demarat lucrările de construcție ale viitoarei axe de transport, al cărei prim tronson a fost calea ferată Oradea - Cluj-Napoca. Datorită condițiilor din teren, calea ferată de 152 km a fost predată cu o întârziere de opt luni. De asemenea, sumele preconizate inițial pentru investiție, s-au epuizat la jumătatea proiectului, iar găsirea de noi finanțări, prin împrumuturi bancare și de stat, au întârziat de asemenea finalizarea lucrării. Vagoanele și locomotivele erau inscripționate cu inscripția Calea Ferată Maghiară de Est [M.K.V.]. Locomotivele au fost realizate la fabrica Sigl din Neustadt, cea mai mare fabrică de locomotive din monarhia Austro-Ungară, și nu purtau nume, cum se obișnuia pe atunci, ci erau numerotate.

Cu construcția căii ferate a început și construcția clădirii gării, piatra de temelie a acesteia fiind așezată la 7 ianuarie 1869. Clădirea a fost ridicată de firma engleză Warring după planurile arhitectului Karl von Gega. Finanţarea lucrărilor a fost făcută de Societatea Căilor Ferate Ungare de Est. Compoziţia şi formele corpului central al clădirii sunt eclectice. Edificiul se întinde pe lungime, de-a lungul primului peron dând impresia unui ansamblu de trei clădiri distincte, unite între ele prin holuri generoase. Faţada părţii centrale este dominată de o intrare monumentală, din sticlă, terminată în partea de sus printr-o boltă care ajunge până aproape de cornişa clădirii. Distrusă pe jumătate în Al Doilea Război Mondial, gara a fost refăcută în anii ’50.

În 6-7 august 1870 a avut loc prima călătorie de probă cu un tren de persoane, pe întreaga rută (Oradea-Cluj). Trenul îl avea la bord pe fostul ministru al transporturilor Mikó Imre. De la Oradea la Cluj, trenul s-a oprit în Tileag, Aleșd, Vadu Crișului, Bratca, Ciucea, Cluj. La stația finală, Mikó a fost întâmpinat de primarul Clujului și cetățeni, într-o atmosferă sărbătorească. La 15 august era finalizată clădirea Gării și se deschidea și restaurantul de aici. În stație, 11 locomotive și 120 de vagoane așteptau inaugurarea.

Deschiderea oficială a circulației pe calea ferată Cluj-Oradea a avut loc la 7 septembrie 1870. Prima garnitură a pornit cu puțini pasageri, dimineața la ora 6 și a ajuns la 11,30 la Oradea. În sens opus, primul tren de la Oradea a sosit la Cluj la aceeași oră, 11.30. Locomotivele erau ornate cu ramuri verzi. În gara din Cluj, afișe în limba maghiară și română ofereau informații despre circulația feroviară.

Bibliografie

  1. Gidó Csaba, Az erdélyi fővasúthálózat kiépítése la http://www.prominoritate.hu/folyoiratok/2015/ProMino-1503-06-Gido.pdf
  2. Gaal György, Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia, Cluj-Napoca, Kriterion, 2016, p.80-81.