De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 21 martie 2022 07:49; IoanT (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Clujului lui Gheorghe Sion

Gheorghe Sion, moldovean de origine, magistrat de profesie, a fost un mare colecționar de carte veche și obiecte de artă. Între anii 1922-1923 el a donat Bibliotecii Universităţii cea mai însemnată parte a colecţiei sale, una din cele mai mari și mai importante donații făcute acestei biblioteci după război.

Donația valoroasă cuprindea numeroase rarități. Astfel, între cele 4.500 de volume, 205 erau cărți românești vechi, câteva unice și necunoscute. Donația a cuprins și 2600 de stampe vechi, adunate de Sion în călătoriile sale prin Europa. La acestea se adăugau manuscrise și documente, dintre acestea fiind de menționat două hrisoave ale lui Ștefan cel Mare și mai multe documente ale unor domni moldoveni. Sion a dăruit și câteva sute de fotografii și două daguerotipii. Dintre cele 26 de tablouri donate, mai importante sunt două picturi originale semnate de Grigorescu. Au mai intrat în patrimoniul bibliotecii prin această donație și 200 de hărți, cea mai veche, o hartă a Moldovei considerată unică în țară la acea dată. Donația a mai cuprins și 1.500 de monede care au pus bazele unei secţii numismatice ce nu exista în bibliotecă până atunci și o colecţie de medalii, îndeosebi din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi a Regelui Carol I. A mai fost donată și o colecție de timbre poștale, între care cel mai valoros era cel cu cap de bour, din 1858. Donația a fost așezată în Sala care a purtat numele Gheorghe Sion.

La 8 decembrie 1822, la propunerea lui Emil Dandea, Consiliul municipal i-a decernat titlul de Cetățean de onoare al orașului Cluj, ca răsplată a demersului său. Tot în acea zi, autoritățile locale au decis schimbarea denumirii pieței în care se afla biblioteca, în Piața Gheorghe Sion, ca semn de apreciere a meritelor acestuia în promovarea culturii.

Gheorghe Sion și-a petrecut ultimii ani din viață la Cluj, locul unde se găsea prețioasa sa comoară și marele tezaur, pentru sporirea căruia a lucrat întreaga viață.

[modifică] Bibliografie

  1. Eugen Barbul, Biblioteca Universității Regele Ferdinand I din Cluj, Cluj, Cartea Românească, 1935;
  2. 80 de ani de administrație românească la Cluj-Napoca, vol. I, Cluj-Napoca,[ s.n.], 1999, p. 35.