De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

A Kolozsvári sportélet életrajzi gyűjteménye : [Colecţia biografică a vieţii sportive clujene]/Killyéni András. – Kolozsvár: Ábel Kiadó, 2006, 127p. ISBN (10) 973-114-012-3 ISBN (13) 978-973-114-012-4

Volumul se deschide cu un cuvânt înainte semnat de dr. Szikora Katalin şi o scurtă prefaţă. Această carte, intitulată de către autor colecţie biografică a vieţii sportive clujene între anii 1818-1918, cuprinde în realitate trei părţi distincte.

Prima dintre acestea este un scurt istoric al vieţii sportive clujene, intitulat, de altfel sugestiv, Történelmi áttekintés [Privire istorică de ansamblu]. Autorul parcurge de-a lungul unor subcapitole distincte, istoria sportului clujean din perioada secolului al XIX –lea şi de la începutul secolului al XX-lea: Sportélet a reformkori Kolozsváron [Sportul din perioada reformei la Cluj], A sport az absolutizmus éveiben [Sportul în perioada absolutismului], Kolozsvár sportélete a kiegyezés után [Viaţa sportivă a Clujului după dualism].

Urmează o inventariere succintă a 16 societăţi şi cluburi sportive care au funcţionat la Cluj în această perioadă, însoţită de câte un scurt istoric al acestora (Kolozsvári sportegyesületek [Societăţi sportive clujene]).

Partea cea mai consistentă a lucrării o reprezintă un dicţionar al sportivilor şi personalităţilor locale care au încurajat, prin demersurilor lor, şi s-au implicat în dezvoltarea vieţii sportive clujene. Este vorba despre scurte biografii ale acestora, cu prezentarea dimensiunii sportive a activităţii şi vieţii fiecărei personalităţi. Acest mic dicţionar este însoţit de fotografiile personalităţilor incluse în cadrul acestuia.

La final, este un indice de localităţi, cu localizarea lor actuală pe harta politico- geografică a zonei, alături de vechea denumire a localităţilor figurând şi corespodentul actual şi denumirea acestora în limba germană. Tot aici este prezentată şi o consistentă bibliografie.