De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 28 iunie 2018 08:58; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare
A fost o viață sau un vis?/Lucia Stănescu; Prefață de Luminița Constantinescu. - Cluj-Napoca : Editura Eikon, 2012, 419 p. ISBN 978-973-757-578-4

Născută la Somesul Rece, județul Cluj, în 1926, Lucia Stănescu este una dintre marile soprane ale Clujului. Fiică de preot și educată în București, la Conservatorul regal, soprana se va stabili la Cluj unde a și profesat, fiind cântăreață de operă, dar și directoare a Operei din Cluj, pentru câțiva ani. În cartea sa de memorii, Lucia Stănescu redă farmecul și nostalgia vremurilor de altădată, a satului natal, de care era atât de mult atașată, precum și etapele vieții și activității sale artistice, începută după terminarea războiului.

Structural, cartea respectă principalele condiții ale unei lucrări memorialistice, fiind scrisă la persoana întâi singular, iar evenimentele sunt redate în ordinea lor cronologică. Un loc aparte în descrierile făcute îl ocupă membrii familiei sale, apoi anii educației bucureștene, venirea la Opera Națională din Cluj, turneele în străinătate și momentul plecării definitive în Italia, în 1979. Acestea nu fac obiectul unor capitole mari, ci fiecare moment al vieții ei poartă un titlu sau un nume, în funcție de gradul său de atașament sau de rolul avut în viața sa, în cariera sa.

Deschiderea lucrării este făcută printr-un emoționant cuvânt al artistei prin care spune: Dedic această mărturie ROMÂNIEI și ITALIEI și printr-o frumoasă prefață semnată de Luminița Constantinescu, critic muzical și realizatoare TV, organizatoare a mai multor evenimente muzicale de gen în țară și străinătate. De asemenea, autoarea își exprimă, încă de la început, adevăratul motiv al scrierii acestei cărți, acela, de a nu scrie un roman, ci o carte, pe care, citind-o, cei de vîrsta mea, dar și cei care nu au mai apucat ceva din sfîrșitul ultimei epoci, să parcurgă, împreună cu mine, destinul țării.

Lucrarea este rezultatul unui proiect cultural susținut de Banca Transilvania, condițiile grafice fiind impecabile, foaia folosită fiind lucioasă, iar scrisul este suficient de mare pentru o citire ușoară și reconfortantă. Cuprinsul lucrării este presărat cu foarte multe fotografii din arhiva personală a artistei, majoritatea alb-negru, care o înfățișează în diferite etape ale vieții ei artistice.