De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 29 mai 2017 11:31; Ghizela (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

În prima parte a volumului sunt prezentate cele mai importante aspecte privind organizarea și evoluția Academiei, din toate punctele de vedere și cu toate anexele ei (Academia Agricolă în era maghiară).

În partea a doua este înfățișată starea Academiei și a instituțiilor sale anexe și a învățământului în momentul trecerii sale sub autoritate românească, schimbările și reorganizarea acesteia, activitatea desfășurată până în momentul publicării acestei lucrări. Această parte, intitulată Academia de Agricultură sub regimul român, cuprinde considerații asupra Perioadei tranzitorii 1919-1920, urmate de Starea actuală a Academiei Agricole. În acest subcapitol sunt adunate date privind Averea Academiei, Învățământul la Academie, Populația studențească a Academiei, Mijloacele bugetare ale Academiei, Viața studențească la Academie, Biblioteca Academiei, Programa cursurilor la Academie, Directorii Academiei de Agricultură sub regimul românesc. Sunt prezentate ca instituții anexe ale Academiei: Stațiunea de plante medicinale, Stațiunea Chimică Agronomică, Stațiunea agronomică pentru controlul semințelor, Grădina botanică, Observatorul meteorologic, Ferma Academiei, câmpurile de experiențe. Nu în ultimul rând, sunt dedicate câteva pagini Luptei pentru susținerea și reorganizarea Academiei și un Scurt memoriu privitor la organizarea învățământului agricol superior sub formă de Facultăți Agronomice.

Textul primelor două părți se regăsește în volum și în limba franceză.

Partea a treia vine cu prezentarea personalului didactic al Academiei și programele cursurilor, lucrărilor practice și seminariilor care se desfășurau în cei trei ani de cursuri teoretice.

În partea a patra sunt cuprinse: Regulament al Academiei Agricole din Cluj și al Școalei superioare de agricultură de la Herăstrău, Proiect de lege pentru funcționarea Academiei de Agricultură din Cluj, Regulamentul Căminurilor Academiei de Agricultură din Cluj, Regulamentul Cantinei Studenților în Agricultură Cluj, Statutele Societății de ajutor a studenților Academiei de Agricultură, Statutele Cercului de Studii Agricole-Economice, Cluj.

Volumul cuprinde mai multe fotografii alb negru cu obiective ale Academiei și protrete ale profesorilor acesteia.