De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 9 iulie 2021 07:57 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: '''Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania'''/Mircea Gelu Buta; tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Cluj...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (9 iulie 2021 07:59) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
 +[[Imagine:cop.4.jpg|thumb|100px|left|]]
'''Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania'''/Mircea Gelu Buta; tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. -Ed. a II-a, revăzută și adăugită. - Cluj-Napoca: Renașterea, 2016, 143 p. ISBN 978-606-607-186-4 '''Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania'''/Mircea Gelu Buta; tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. -Ed. a II-a, revăzută și adăugită. - Cluj-Napoca: Renașterea, 2016, 143 p. ISBN 978-606-607-186-4
Cartea lui Mircea Gelu Buta este un omagiu adus memoriei marelui ierarh și cărturar ortodox contemporan, Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscop și mirtopolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului între 1993 și 2006. Tipărirea acesteia s-a realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei Andreicuț, actualul arhiepiscop și mitropolit de la Cluj. Cartea lui Mircea Gelu Buta este un omagiu adus memoriei marelui ierarh și cărturar ortodox contemporan, Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscop și mirtopolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului între 1993 și 2006. Tipărirea acesteia s-a realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei Andreicuț, actualul arhiepiscop și mitropolit de la Cluj.
- Autorul, de profesie medic la Bistrița, relatează o serie de întâlniri personale, dar și în compania altor personalități culturale românești, cu Bartolomeu Anania, atât la Cluj, în biroul personal al arhiepiscopului sau în cel de la Mănăstirea Nicula, cât și în alte locații, mai puțin ecleziastice. Pornită de la sfințirea unui paraclis în cadrul Spitalului Județean din Bistrița, în 1998, prietenia dintre autor și înaltul ierarh clujean, binecunoscut și ca scriitor, s-a dezvoltat firesc în virtutea implicării profunde a fiecăruia dintre ei în îngrijirea și salvarea trupească și sufletească a oamenilor. Mai mult, intimitatea de care s-a bucurat autorul din partea ierarhului i-a sporit celui dintâi orizontul cunoașterii societății românești, Bartolomeu Anania surprinzându-și întotdeauna apropiații cu experiențele, întâlnirile și cunoștințele despre momente importante din istoria postbelică a României. Desigur, principalele momente pe care ierarhul clujean le relata intimilor săi erau legate de cele din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, a ierarhilor de după război, dar și întâmplări mai amuzante pe care le-a trăit în îndelungata sa viață. Toate aceste relatări sunt rezultatul unor întâlniri prietenești între Mircea Gelu Buta și Bartolomeu Anania, și nu a unor interviuri clasice. De altfel, chiar ierarhul clujean îi spune la un moment dat prietenului său că i se pare că acesta își notează pe ascuns unele lucruri și că se bucură că astfel de lucruri vor rămâne „pe răbojul unui prieten” și că nu s-ar simți prea firesc în fața unui interviu.+ 
- Prin urmare, lucrarea de față are toate ingredientele să placă cititorilor pasionați de istorie, în general, și de biografiile unor mari personalități, în special.+Autorul, de profesie medic la Bistrița, relatează o serie de întâlniri personale, dar și în compania altor personalități culturale românești, cu Bartolomeu Anania, atât la Cluj, în biroul personal al arhiepiscopului sau în cel de la Mănăstirea Nicula, cât și în alte locații, mai puțin ecleziastice. Pornită de la sfințirea unui paraclis în cadrul Spitalului Județean din Bistrița, în 1998, prietenia dintre autor și înaltul ierarh clujean, binecunoscut și ca scriitor, s-a dezvoltat firesc în virtutea implicării profunde a fiecăruia dintre ei în îngrijirea și salvarea trupească și sufletească a oamenilor. Mai mult, intimitatea de care s-a bucurat autorul din partea ierarhului i-a sporit celui dintâi orizontul cunoașterii societății românești, Bartolomeu Anania surprinzându-și întotdeauna apropiații cu experiențele, întâlnirile și cunoștințele despre momente importante din istoria postbelică a României. Desigur, principalele momente pe care ierarhul clujean le relata intimilor săi erau legate de cele din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, a ierarhilor de după război, dar și întâmplări mai amuzante pe care le-a trăit în îndelungata sa viață. Toate aceste relatări sunt rezultatul unor întâlniri prietenești între Mircea Gelu Buta și Bartolomeu Anania, și nu a unor interviuri clasice. De altfel, chiar ierarhul clujean îi spune la un moment dat prietenului său că i se pare că acesta își notează pe ascuns unele lucruri și că se bucură că astfel de lucruri vor rămâne „pe răbojul unui prieten” și că nu s-ar simți prea firesc în fața unui interviu.
 + 
 +Prin urmare, lucrarea de față are toate ingredientele să placă cititorilor pasionați de istorie, în general, și de biografiile unor mari personalități, în special.
<br> <br>
[[Categorie:Cluj]] [[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]

Versiunea curentă

Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania/Mircea Gelu Buta; tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. -Ed. a II-a, revăzută și adăugită. - Cluj-Napoca: Renașterea, 2016, 143 p. ISBN 978-606-607-186-4

Cartea lui Mircea Gelu Buta este un omagiu adus memoriei marelui ierarh și cărturar ortodox contemporan, Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscop și mirtopolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului între 1993 și 2006. Tipărirea acesteia s-a realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei Andreicuț, actualul arhiepiscop și mitropolit de la Cluj.

Autorul, de profesie medic la Bistrița, relatează o serie de întâlniri personale, dar și în compania altor personalități culturale românești, cu Bartolomeu Anania, atât la Cluj, în biroul personal al arhiepiscopului sau în cel de la Mănăstirea Nicula, cât și în alte locații, mai puțin ecleziastice. Pornită de la sfințirea unui paraclis în cadrul Spitalului Județean din Bistrița, în 1998, prietenia dintre autor și înaltul ierarh clujean, binecunoscut și ca scriitor, s-a dezvoltat firesc în virtutea implicării profunde a fiecăruia dintre ei în îngrijirea și salvarea trupească și sufletească a oamenilor. Mai mult, intimitatea de care s-a bucurat autorul din partea ierarhului i-a sporit celui dintâi orizontul cunoașterii societății românești, Bartolomeu Anania surprinzându-și întotdeauna apropiații cu experiențele, întâlnirile și cunoștințele despre momente importante din istoria postbelică a României. Desigur, principalele momente pe care ierarhul clujean le relata intimilor săi erau legate de cele din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, a ierarhilor de după război, dar și întâmplări mai amuzante pe care le-a trăit în îndelungata sa viață. Toate aceste relatări sunt rezultatul unor întâlniri prietenești între Mircea Gelu Buta și Bartolomeu Anania, și nu a unor interviuri clasice. De altfel, chiar ierarhul clujean îi spune la un moment dat prietenului său că i se pare că acesta își notează pe ascuns unele lucruri și că se bucură că astfel de lucruri vor rămâne „pe răbojul unui prieten” și că nu s-ar simți prea firesc în fața unui interviu.

Prin urmare, lucrarea de față are toate ingredientele să placă cititorilor pasionați de istorie, în general, și de biografiile unor mari personalități, în special.