De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Amintirile turistice ale unui naturalist : călător pe trei continente/ Alexandru Borza; cuvânt înainte de prof. dr. N. Botnariuc; ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, tablou bio-bibliografic şi glosar de Gheorghe Lascu. – Bucureşti: Sport-Turism, 1987. – 211 p. : [4] f. pl. (Volumul cuprinde şi o biobibliografie).

Alexandru Borza - portret din 1904
Alexandru Borza - portret din 1904

Volumul, care adună principalele scrieri de călătorie ale profesorului Alexandru Borza, începe cu un Cuvânt înainte al prof. dr. N. Botnariuc, cu un material despre Călătoriile profesorului Alexandru Borza şi cu o Notă asupra ediţiei, semnate de Gheorghe Lascu.

Alexandru Borza conducând o excursie
Alexandru Borza conducând o excursie

Volumul cuprinde articole ale profesorului Borza, organizate cronologic, după data efectuării călătoriei sau după anul publicării artiocolului, cu o singură excepţie: articolul care este şi titlul volumului: Amintirile turistice ale unui naturalist, scris la vârsta de 60 de ani, care reprezintă o potrivită introducere în materie. Textele sunt însoţite de note explicative ale îngrijitorului ediţiei, Gheorghe Lascu şi de note ale autorului.

Articolele publicate în anii 1926 şi 1927 în revista „Societatea de mâine” au fost grupate sub titlul Icoane din viaţa americană: Congresul Internaţional de Botanică din Ithaca, SUA, Chicago cultural, În ţara mormonilor, Prin parcurile naţionale din America, O duminică la românii din America.

La fel, cele două articole privind călătoria în China (1958) au fost regrupate sub titlul Impresii din China: Grădinile botanice şi Ocrotirea naturii.

După descrierea unor grădini botanice vizitate în străinătate (din Viena, Geneva, Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris, Strasbourg, Londra, Kew, Praga) a fost introdusă o descriere a Grădinii Botanice din Cluj, creaţia profesorului Borza.

Cartea mai cuprinde şi alte articole: Note de drum – Austria, Germania şi Elveţia, Comorile botanice de la Belioara, Gheţarul de la Scărişoara, Excursii în jurul Turzii, Retezatul – viitorul parc naţional al României, Printre flori la San Remo, Grădina exotică de la Monaco, O excursie prin Corsica, Monumentul natural „Rîpa Roşie” de la Sebeş, Însemnări dintr-un parc de vânătoare.

În tabloul biobibliografic de la sfârşitul volumului au fost consemnate principalele momente din viaţa şi activitatea profesorului Borza, precum şi cele mai importante călătorii. Volumul cuprinde şi un Glosar de termeni.

Textul este ilustrat cu fotografii de epocă, alese din arhiva familiei.