De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Amurgul Daciei: o incursiune în viața editorială românească a ultimilor cincizeci de ani, ilustrată, în special, prin viața și activitatea editurii Dacia din Cluj-Napoca / Adrian Grănescu. - Florești: Limes, 2020, 481 p. ISBN 978-606-799-431-5

Lucrarea lui Adrian Grănescu se dorește a fi, așa cum singur o spune, un „omagiu adus editorilor români, în general și celor clujeni, adevărați prieteni, în special”. Fost redactor al editurii Dacia din Cluj-Napoca, autorul realizează, prin această carte, o datorie a sa față de universul cărților, rescriind mica istorie a uneia dintre cele mai cunoscute edituri clujene din ultima jumătate de secol, făcând apel la memoria foștilor colegi, la imagini de arhivă, dar și la documente. Demersul său este îndreptat spre cititorii clujeni, cei cărora le sunt adresate cărțile.

Addenda din acest volum cuprinde mai multe interviuri cu redactori ai editurii și cu scriitori clujeni, ale căror creații literare au văzut lumina tiparului la această editură, printre aceștia regăsindu-se Mircea Tomuș, Ion Brad, Mircea Popa, Tudor Cătineanu, Viorel Cacoveanu, Vasile George Dâncu, Laszlo Alexandru, Liviu Zăpârțan, Felicia Schlezak, Mircea Petean.