De la Memorie şi cunoaştere locală

Revizia pentru 1 noiembrie 2011 11:22; Ica (Talk | contribuţii)
(dif) ←Versiunea anterioară | afişează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: Navigare, căutare

Anotimpurile unei mari iubiri : Memoria inimii : Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" (1949-2009)/ coord. Cornel Udrea. - Cluj-Napoca : Napoca Star, 2010. - 359 p. : il. în parte color ISBN 978-973-647-699-0

Volumul, realizat la aniversarea a 60 de ani de existenţă a Liceului de Muzică, este deschis cu un motto reprezentând un citat din Sigismund Toduţă şi cu mesajele directorilor instituţiei.

Cartea este structurată pe 11 capitole.

Capitolul I, Autografe pe suflet, cuprinde mesaje adresate de diverse personalităţi la aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea liceului.

Capitolul II, Portativul istoriei, surprinde câteva aspecte din istoria muzicii în Cluj până la 1948, instituţiile muzicale antecesoare Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, primii absolvenţi ai liceului şi o scurtă biografie Sigismund Toduţă.

Capitolele III şi IV – În oglinda timpului şi Recurs la memorie sunt două capitole de memorialistică, Dintre sute de catarge – scurte biografii ale unor personalităţi care au absolvit liceul: Cornel Ţăranu, Mihai Moldovan, Liviu Glodeanu, Vermesy Péter, Gabriel Irányi, Selmeczy György, Cristian Marina, Iulia Narcisa Cibişescu-Duran, Ion Pop, Adrian Borza, Naina Jinga, Ata Kaban, Tudor Feraru, Anca Mona Mariaş, Tiberiu Herdlicska.

Doamna Trandafir şi Fagurele cunoaşterii sunt două capitole de memorialistică, de data aceasta ale câtorva din cadrele didactice care şi-au desfăşurat, de-a lungul timpului, activitatea în acest liceu. Pauza mare este un capitol dedicat elevilor liceului, cu amintiri ale acestora legate de liceul în care au studiat.

Din presă este un alt capitol, al VIII-lea, dedicat analizei prezenţei în presă a liceului şi a activităţii desfăşurate aici.

În Et quorum pars magna fui, Capitolul IX al volumului, sunt enumeraţi directorii, directorii adjuncţi, profesorii şi promoţiile liceului din 1951 până în 2009.

Metronom, ultimul capitol, prezintă fotografii de grup cu promoţiile de absolvenţi ai liceului, o Galerie de afişe de spectacole din perioada 1968-2009 şi fotografii cu liceul.