De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Antal Márk : Emlékkönyv = Antal Márk : Volum comemorativ/ed. Weinberger Mózes. – Kolozsvár, 1942, 287 p.

Volumul se deschide cu rândurile cu caracter omagial, la adresa ctitorului de şcoală şi pedagogului Antal Márk, semnate de Marton Ernő şi intitulate Az Emlékkönyv elé [Prefaţă la volumul comemorativ]. Marton Ernő subliniază de altfel faptul că, această lucrare a fost concepută ca semn de preţuire, în amintirea celui care a fost Antal Márk, de către prietenii, elevii şi colaboratorii acestuia.

Prima parte, evidenţiază personalitatea şi munca de excepţie a lui Antal Márk. Primul studiu, semnat de Salamon László, intitulat Antal Márk, se pliază concret pe acest obiectiv. Este omagiat umanistul, gânditorul, educatorul, creatorul de şcoală Antal Márk. Sunt puse în evidenţă eforturile sale pentru înfiinţarea şcolilor evreieşti, a şcolilor Tarbut şi activitatea sa pedagogică în cadrul comunităţii evreieşti din Cluj. Este punctată astfel cariera lui Antal Márk. Născut la 18 aprile 1880 la Devecser în Ungaria, a urmat studiile la Pecs, remarcându-se prin taletul său de matematician. Studiile universitare le-a urmat la Universitatea Pázmány Péter la secţia de matematică-fizică. A publicat astfel mai multe studii de matematică.

A activat iniţial la Budapest, ca profesor. În 1918 s-a stabilit în Ardeal, devenind director al şcolilor Tarbut, revenind în funcţia de director de şcoală în 1940. Opera sa matematică, se arăta aici, rămăsese în manuscris. Volumul continuă cu un capitol intitulat Antal Márk önmagáról [Antal Márk despre el însuşi], conţinând consideraţii pedagogice pe marginea unei lecţii demonstrative de matematică, susţinută la 22 aprilie 1942. Urmează necrologurile semnate de Weinberger Mózes [Fejével emelkedett ki...], Fischer József [Emlékbeszéd], Krenner Mikós [Isten veled öreg barátom!], Bach Endre [Ezen a küszöbön túl], Schwartz Miklós [Búcsúzunk], Hiersch Elemér [„Arma virumque cano.”. „Fegyvert s vitézt énekelek!”], Schönberger László [Búcsú Antal Márktól], Mendel Áron [Drága, jó Öregúr!].

Partea a doua, Antal Márk, a matematikus-pedagógus [Antal Márk, matematicianul-pedagog], a fost întocmită de Kleinné Sohr Anna şi T. Vescan.

Ultima parte cuprinde studii şi articole semnate de foşti prieteni şi colegi de muncă ai lui Antal Márk. Studiile au subiecte cu caracter religios, pedagogic etc. cu referire la comunitatea evreiască.