De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoric

În perioada reformei, oraşul a devenit în întregime unitarian şi numai în anii 1690, ca urmare a activităţii organizatorice şi de convingere desfăşurată aici de pastorul sibian Zabanius Izsák, s-a constituit din nou comunitatea bisericească săsească luterană (evanghelică).

Pentru început aceasta şi-a amenajat o casă de rugăciuni, într-un spaţiu cumpărat, o clădire situată la începutul Bulevardului 21 Decembrie. În 1700 s-a ridicat şi un turn deasupra casei. Terenul de pe colţ, pe care se intenţiona construirea bisericii, a fost cumpărat la 1803 de la biserica reformată. Pastorul Martin Liedemann, a făcut rost de banii necesari construcţiei. Piatra de temelie a fost pusă la 29 mai 1816 şi biserica a fost terminată până în noiembrie 1829. Planurile i-au aparţinut lui Winkler György. Pentru pereţii bisericii s-a folosit piatra Bastionului Măcelarilor.

[modifică] Descriere

Biserica luterană
Biserica luterană

Biserica este poziţionată pe axa nord-sud, frontul de pe Bulevardul 21 Decembrie este de 18 m, lungimea de 34 m şi înălţimea interioară 15 m. Turnul a fost înălţat în 1914 cu 4 m, aşa că acum are 43 m. Stilul clădirii este dominat de elemente baroc, ici colo amestecate cu cele clasiciste. Spaţiul interior, cu capetele de coloane ionice, este mai ales baroc, dar amenajarea (mobilarea) interioară alb-aurită este deja empire-clasicistă. Pictura altarului a fost realizată de Johann Gentiluomo.

[modifică] Plăcuţe comemorative şi monumente

Biserica luterană
Biserica luterană

În biserică, se află mai multe plăci commemorative. Pe lângă placa comemorativă a lui Liedemann, dezvelită la 1843, pot fi văzute alte plăcuţe comemorative ale binefăcătorilor şi episcopilor, iar lângă poarta dinspre curte, ale curatorilor poeţi, Reményik Sándor şi Bartalis János. În curtea ansamblului de construcţii bisericeşti evanghelice, a fost ridicat, la aniversarea a 100 de ani de la naştere, bustul lui Reményik Sándor, opera lui Vágó Gábor.

Urmaşul lui Liedemann, pastorul Hintz György, a introdus predica în limba maghiară pe lângă cea în limba germană. Până în azi, în biserică, predica se desfăşoară în ambele limbi.

[modifică] Bibliografie

  1. Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben/Gaal György .- Kolozsvár : Polis Könyvkiadó, 2007, p.93-94. ISBN 978-973-8341-85-2
  2. Cluj-Napoca de la începuturi până azi : (ghid istoric şi turistic) .- Cluj-Napoca : Clusium, 1995, p.24.
  3. Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz : Kolozsvári séták/ Gaal György .- Kolozsvár : Korunk, 1992, p.92.