De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Buletinul cuprinde expunerea lui Virgil I. Bărbat, Premisele umane ale culturii moderne, rostită în prima conferință a Extensiunii Universitare din anul școlar 1926-1927, la Cluj. Aceasta este precedată de cuvintele rostite In memoria lui Vasile Bogrea și Ion Paul tot de profesorul Virgil I. Bărbat, Președinte al Extensiunii Universitare, cu prilejul deschiderii ciclului de conferințe din Cluj ale acestei asociații, din anul 1926-1927.

În continuare, în Buletin se regăsește Raportul asupra activității desfășurate de „Extensiunea Universitară din Cluj” pe anul 1925-1926, întocmit de Florian Ștefănescu-Goangă. Raportul este precedat de prezentarea comitetului și membrilor Extensiunii Universitare din Cluj, comitet care avea ca președinte de onoare pe Alexandru Lapedatu, președinte activ pe Virgil I. Bărbat, secretar general pe Florian Ștefănescu-Goangă. Între membrii comitetului la acea dată figurau: Nicolae Bănescu, Alexandru Borza, Mihai Botez, Nicolae Drăgan, Silviu Dragomir, Iuliu Moldovan, Camil Negrea, Ion Popescu-Voitești, Sextil Pușcariu, și Victor Stanciu. La aceștia se adăugau alți 34 membri activi. Reiterând ideile călăuzitoare ale Extensiunii Universitare, raportul face referire la cele 188 de conferințe publice susținute în 34 de orașe ale Transilvaniei. Raportul conține astfel, toate titlurile acestor conferințe, cu precizarea conferențiarului, a localității în care a fost susținută conferința și data.

La final au fost cuprinse și câteva anexe, scrisori de mulțumire venite din diferite localități unde au fost susținute conferințe de către membri Extensiunii Universitare, articole din presa timpului (Universul, Viitorul, Societatea de mâine) referitoare la Extensiunea Universitară.