De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Istoria casei

Pe latura nordică a Pieței Unirii se află un șir de clădiri și foste case, construite în secolul al XIX-lea, în general, cu excepția casei Hinz (Muzeul Farmaciei) de pe colț cu str. Regele Ferdinand I, care datează încă din secolul al XVI-lea. Casa Rucska își trage numele de la primul său proprietar, un avocat bogat pe nume János Rucska, care comandă, în 1883, arhitectului Maetz ridicarea unei locuințe în centrul orașului.

Astăzi clădirea aparține Bisericii reformate, acolo fiind mult timp sediul protopopiatului reformat, dar și al unei foarte cunoscute galerii de artă – Gy. Szabó Béla. În 1997, clădirea a devenit sediul Consulatului General al Ungariei în România. În fotografiile de epocă, de pe la 1860, ieșite din atelierul renumitului fotograf clujean Ferenc Veress, spațiul unde este astăzi această clădire era ocupat de două case mai vechi, fiecare cu câte un etaj, extinse peste trotuarul de astăzi, pe care trecătorii puteau trece pe sub bolțile caselor. Cele două case erau cunoscute clujenilor ca „bucătăria regelui Matia” sau „casa cu picioare”, nume dat ulterior tuturor caselor de pe acea latură.

Bibliografie

  1. Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal. - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p. 70-71, ISBN 978-973-8995-17-8;
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Béla / consultat la 5 iunie 2019