De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Pierre-Alfred Chappuis s-a născut în Franța, lângă Paris, la 5 septembrie 1891 și a decedat în Elveția, la Berna, la 9 iulie 1960. Deși născut în Franța, el este considerat elvețian, fiind un bun cunoscător al lumii subacvatice, specialist în carcinologie, dar, în egală măsură, și în entomatologie și speologie. A obținut titlul de doctor în biologie cu o teză susținută la Universitatea din Basel, Elveția, în 1920.

[modifică] Activitate științifică

Mare parte din activitatea sa științifică și profesională a desfășurat-o în România, în anturajul marelui savant român, Emil Racoviță, care l-a invitat la Universitatea din Cluj, pentru a-l seconda în cercetările sale speologice. În cadrul nou-înființatului Institut de Speologie din Cluj, Chappuis a ocupat funcția de director adjunct, începând cu 1922, apoi pe cea de subdirector (1927). În afara României, cercetătorul elvețian mai fusese și cercetător principal la Facultatea de Științe din Toulouse și subdirector al Laboratorului subteran de la Moulis – Franța.

Ca adjunct al lui Racoviță, P.-A. Chappuis a participat la numeroase campanii biospeologice în munții din Transilvania, Iugoslavia, Italia, Franța, Algeria, dar și în două expediții importante pe continentul african: una în Sahara – Niger – Coasta de Fildeș (1931), organizată de Charles Alluaud cu sprijinul Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris și a doua, denumită Misiunea Științifică Omo (1932-1933), alături de René Jeannel, un alt colaborator al lui Emil Racoviță, și Camille Arambourg.

A studiat micile vietăți subacvatice din apele subterane, din peșteri mai ales, domeniu în care a publicat peste 160 de lucrări științifice valoroase. Mare parte din aceste cercetări au apărut în „Lucrările Institutului de Speologie din Cluj” și în „Buletinul Societății de Științe din Cluj”.

[modifică] Lucrări în volume

Die Tierwelt der unterirdischen Gewasser (1927); Als Natur forscher în Ostafrika (1936); Speologie (Zoologische Speologie) (1947); La récolte de la faune souterraine (1950).

[modifică] Bibliografie

  1. Fornade, Dan, Personalități clujene. Dicționar ilustrat (1800-2007). -Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p. 122-123.
  2. Clujeni ai secolului 20. - Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2000, p. 68-69.