De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Istoricul clădirii

Pe latura sudică a Pieței Unirii din Cluj-Napoca, la nr. 7, se află o clădire destul de îngustă, dar cu patru etaje, care adăpostește de mult timp sucursala regională a Băncii Naționale a României. Ea a fost ridicată în anii 1913-1914 conform planurilor arhitecturale ale lui Ede Dvorák din Budapesta, pentru a servi ca sediu al Casei de Economii și a Băncii de Credit din Cluj. În ultimii 50 de ani, aici a funcționat și funcționează încă sediul BNR, Sucursala Cluj. În anii 1920, în această clădire a funcționat și editura literară Erdély Szépmíves Céh (Breasla Meșteșugarilor Transilvani).

Descrierea clădirii

Sub aspectul detaliilor arhitecturale, imobilul acesta se aseamănă cu cel de care este alipit, care este, însă, cu mult mai impunător, ambele fiind specifice stilului Secession, din jurul anului 1900. Deși lipite una de cealaltă, fiind construite aproximativ în aceiași ani, cele două imobile nu au fost proiectate de același arhitect: construcția mai mare, cu destinație de apartamente de lux îi are ca arhitecți pe Aladár Kármán și Gyula Ullman. Fațada clădirii este împărțită în trei axe care încadrează ferestrele luminoase, pe fiecare etaj, etajele doi și trei având pe mijloc fiecare câte un balcon.

Bibliografie

  1. Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal. - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p. 52-53, ISBN 978-973-8995-17-8;
  2. http://www.bnr.ro/page / consultat la 27 martie 2019;