De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cluj-Napoca, un oraş în mişcare/Vasile Mitrea; coord. Vasile Mitrea, I. Maxim Danciu, Ştefan Socaciu; pref. Alexandru M. Sandu. – Cluj-Napoca: Consiliul Judeţean Cluj, Tribuna, 2009, 221 p. ISBN 978-973-1878-09-6

Este vorba despre un album trilingv (română, maghiară, engleză). Acoperind prin conţinut formularea din titlu, „oraş în mişcare”, volumul este mai mult decât un album. Cuprinzând fotografii aeriene, mai vechi şi mai noi, care permit o perspectivă comparativă (în spaţiu şi timp), însoţite de text consistent, această privire de sus poate fi interesantă atât pentru urbanişti, cât şi pentru publicul interesat de dezvoltarea urbanistică a oraşului.

Cuvântul introductiv, Fotografia, este semnat de Alexandru M. Sandu, explică conţinutul albumului şi raţiunile întocmirii sale. Vasile Mitrea semnează studiul Cluj-Napoca, un oraş în mişcare, care însoţeşte acest periplu fotografic, cu consideraţii de natură istorică asupra dezvoltării urbanistice a oraşului, al cartierelor sale, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Studiul prezintă aparat critic.

Urmează o listă a ilustraţiilor în limba maghiară şi engleză. Fotografiile, respectiv planurile cuprinse în volum, sunt însoţite de text în limba română. Fotografiile sunt alb-negru şi color.