De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 15 aprilie 2019 06:19 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 15 aprilie 2019 06:21 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
-=='''Cuvânt de deschidere rostit la al doilea Congres al Asociației Profesorilor universitari la Cluj''' / Sextil Pușcariu: Cluj, Cartea Românească, 1921, 28 p.==+'''Cuvânt de deschidere rostit la al doilea Congres al Asociației Profesorilor universitari la Cluj''' / Sextil Pușcariu: Cluj, Cartea Românească, 1921, 28 p.
Așa cum arată și titlul, lucrarea de față reprezintă o cuvântare a primului rector al Universității din Cluj, după preluarea acesteia de către statul român, cuvântare rostită în 3 iunie 1921, cu prilejul întrunirii Asociației Profesorilor Universitari din România. Sub aspect tematic, cuvântarea este mai degrabă un manifest pentru dezvoltarea învățământului superior românesc din toate marile centre ale țării, dar mai ales a celui de la Cluj, aflat încă la începuturile sale. Sextil Pușcariu arată necesitatea ca Asociația profesorilor universitari să militeze pentru îmbunătățirea calității educaționale superioare prin adoptarea unor metode moderne și folosirea unor mijloace logistice cât mai potrivite. Așa cum arată și titlul, lucrarea de față reprezintă o cuvântare a primului rector al Universității din Cluj, după preluarea acesteia de către statul român, cuvântare rostită în 3 iunie 1921, cu prilejul întrunirii Asociației Profesorilor Universitari din România. Sub aspect tematic, cuvântarea este mai degrabă un manifest pentru dezvoltarea învățământului superior românesc din toate marile centre ale țării, dar mai ales a celui de la Cluj, aflat încă la începuturile sale. Sextil Pușcariu arată necesitatea ca Asociația profesorilor universitari să militeze pentru îmbunătățirea calității educaționale superioare prin adoptarea unor metode moderne și folosirea unor mijloace logistice cât mai potrivite.
Între ideile marelui filolog clujean, expuse în această cuvântare, regăsim și pe unele care priveau atunci direct studențimea și chiar pe elevii din ciclul secundar, acolo de unde proveneau acești studenți. Referitoare la aceștia, Sextil Pușcariu amintea colegilor săi din țară că e foarte important să se asigure manuale școlare și cursuri dactilografiate și multiplicate, dar mai ales cărți necesare, de specialitate, în bibliotecile mari universitare, considerate a fi obligatorii pentru susținerea educației de nivel superior. Între ideile marelui filolog clujean, expuse în această cuvântare, regăsim și pe unele care priveau atunci direct studențimea și chiar pe elevii din ciclul secundar, acolo de unde proveneau acești studenți. Referitoare la aceștia, Sextil Pușcariu amintea colegilor săi din țară că e foarte important să se asigure manuale școlare și cursuri dactilografiate și multiplicate, dar mai ales cărți necesare, de specialitate, în bibliotecile mari universitare, considerate a fi obligatorii pentru susținerea educației de nivel superior.

Versiunea de la data 15 aprilie 2019 06:21

Cuvânt de deschidere rostit la al doilea Congres al Asociației Profesorilor universitari la Cluj / Sextil Pușcariu: Cluj, Cartea Românească, 1921, 28 p.

Așa cum arată și titlul, lucrarea de față reprezintă o cuvântare a primului rector al Universității din Cluj, după preluarea acesteia de către statul român, cuvântare rostită în 3 iunie 1921, cu prilejul întrunirii Asociației Profesorilor Universitari din România. Sub aspect tematic, cuvântarea este mai degrabă un manifest pentru dezvoltarea învățământului superior românesc din toate marile centre ale țării, dar mai ales a celui de la Cluj, aflat încă la începuturile sale. Sextil Pușcariu arată necesitatea ca Asociația profesorilor universitari să militeze pentru îmbunătățirea calității educaționale superioare prin adoptarea unor metode moderne și folosirea unor mijloace logistice cât mai potrivite.

Între ideile marelui filolog clujean, expuse în această cuvântare, regăsim și pe unele care priveau atunci direct studențimea și chiar pe elevii din ciclul secundar, acolo de unde proveneau acești studenți. Referitoare la aceștia, Sextil Pușcariu amintea colegilor săi din țară că e foarte important să se asigure manuale școlare și cursuri dactilografiate și multiplicate, dar mai ales cărți necesare, de specialitate, în bibliotecile mari universitare, considerate a fi obligatorii pentru susținerea educației de nivel superior.